Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, με αφορμή τη χθεσινή σφοδρή επίθεση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρότατο τραυματισμό ενός 31χρονου. Για «επικίνδυνη κυβέρνηση» και «δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ σε άοπλους ειρηνικούς διαδηλωτές με σκοπό να τους σκοτώσουν», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος έκανε λόγο για ανεύθυνο λόγο που ρίχνει λάδι στη φωτιά.

«Αυτά που συνέβησαν ήταν άκρως εγκληματικά, δολοφονικά από πλευράς αστυνομίας και ΜΑΤ. Πώς είναι δυνατόν να στέκεστε στα έδρανα και να μην έχετε ταρακουνήσει το σύμπαν; Η Χρυσή Αυγή διευθύνει τα όργανα της αστυνομίας; Αυτά είναι φαινόμενα τραγικά που θυμίζουν άλλες σκοτεινότατες εποχές. Είστε επικίνδυνη κυβέρνηση γιατί καλύπτετε καταστάσεις σκοτεινές, απαράδεκτες. Δίπλα στο μνημόνιο που οδηγεί στην καταστροφή, λειτουργεί και μια αστυνομία άκρως επικίνδυνη. Σας καλούμε να πάρετε μέτρα γιατί τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Το 'αυγό του φιδιού' έχει εκκολαφτεί στα σώματα ασφαλείας και ορισμένοι το συντηρούν και το ανέχονται», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε: «Μας προβληματίζουν και μας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ορισμένες πτυχές των διαδηλώσεων με τραυματισμούς. Αλλά, είναι επικίνδυνος και ανεύθυνος ο καταγγελτικός λόγος του κ. Λαφαζάνη. Ακούστηκε να καταγγέλλει δολοφονικές επιθέσεις με σκοπό να δολοφονηθούν άνθρωποι. Αναρωτιέμαι αν έχει συναίσθηση αυτών που λέει, αν ρίχνει λάδι στη φωτιά ή δεν εύχεται να έχουμε νεκρούς για να δικαιωθεί μια ανεύθυνη πολιτική ενός κομματιού της αριστεράς...».

«Μη κόπτεστε και μην επιχειρείτε ένα τραγικό απάνθρωπο περιστατικό να το εκμεταλλευτείτε στο όνομα υπεράσπισης κάποιων αντιλήψεων. Σε μια τέτοια συγκυρία χρειαζόταν λόγος ευθύνης, ρεαλισμού και ενότητας. Μην αναπαράγεται αυτό το αδιέξοδο, γιατί η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε να ανακαλέσει ο κ. Μπεγλίτης τις καταγγελίες που του απέδωσε, για πολιτικό κερδοσκοπισμό, όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε: «Αν δεν ανακαλέσετε, θα είναι όνειδος για την παρουσία σας στην πολιτική. Δεν μπορείτε να λέτε σε πολιτικό σας αντίπαλο ότι εύχεται να πεθάνει άνθρωπος...».

«Επειδή κι εγώ έχω γνώση της προπαγάνδας, θα πω στον κ. Λαφαζάνη να δει τα πρακτικά. Είπα εύχεστε στο πολιτικό και ιδεολογικό σας αδιέξοδο να υπάρχουν νεκροί. Το είπα γενικά ως πολιτική θέση», αντέτεινε ο κ. Μπεγλίτης.

Το λόγο πήρε κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας που τόνισε ότι «χρειάζεται υπευθυνότητα όταν διακυβεύεται η ζωή ενός ανθρώπου».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε τη «βίαιη επίθεση» των αστυνομικών δυνάμεων, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «βαριά ευθύνη στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων που δεν αποδεχόμαστε να συνοδεύονται από ΜΑΤ, δακρυγόνα». «Να είστε σίγουροι πως αυτή η συμπεριφορά θα συναντήσει τη μαζική αντίσταση του εργατικού κινήματος», πρόσθεσε ο κ. Χαλβατζής.

Στο τραγικό συμβάν αναφέρθηκε κι ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, ο οποίος, αφού εξέφρασε την θλίψη και την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου προς το διαδηλωτή, τόνισε ότι «η βία είναι καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται κι αν υπάρχουν ευθύνες θα καταλογιστούν». «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται φαινόμενα αυτοδικίας μέσα σε νοσοκομεία κι αυτό ακόμη να μην έχει καταδικαστεί. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη Δημοκρατία και στα δικαιώματα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει ακόμη σιωπή», πρόσθεσε ο κ. Αηδόνης.

Για φαινόμενα αυτοδικίας μέσα στο νοσοκομείο που πρέπει να καταδικαστούν μίλησε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα, γιατί κάποιοι προσπάθησαν να σπεκουλάρουν πάνω σε αυτά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης υποστήριξε από την πλευρά του ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση που «έχει στόχο την τρομοκράτηση του λαού για να μην μετατραπεί η λαϊκή αγανάκτηση σε οργανωμένο κίνημα».