Με διαπληκτισμούς ξεκίνησε τις εργασίες η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Την Τρίτη κατέθεσε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, η στάση του οποίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατέληξε σε οξύ φραστικό επεισόδιο με τον πρώην υπουργό Χρ. Πρωτόπαπα.

Ads

Ο κ. Σανιδάς αντέκρουσε όσα κατέθεσε ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Γιώργος Ζορμπάς. Συγκεκριμένα, επέμεινε ότι ήταν «μη σύννομο» το πόρισμα του Ζορμπά σχετικά με την προμήθεια ομολόγων υψηλού ρίσκου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Δήλωσε ότι δεν συμπεριέλαβε τα πορίσματα Ζορμπά στη δικογραφία επειδή δεν ήθελε να προκαταλάβει το έργο της προανάκρισης, ενώ επέμεινε ότι τα πορίσματα δεν μπορούν να υπογράφονται μόνον από τον ίδιο, αλλά θα έπρεπε να συνυπογράφονται από όλα τα μέλη της Αρχής.

Ακόμα, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία με τον κ. Ζορμπά για το θέμα των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας Νorth Αsset Μanagement του Γ. Παπαμαρκάκη στα νησιά Κέιμαν.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είπε απευθυνόμενος στον κ. Σανιδά: «Ευθύνεστε για πράξεις συγκάλυψης» και πρόσθεσε ότι αρνήθηκε δύο φορές στην υπόθεση του Βατοπεδίου και μία στην υπόθεση των ομολόγων να διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά και ότι ήταν απών όταν διέφευγαν οι Χριστοφοράκος και Καραβέλας, εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Siemens.

Ads

Ο κ. Σανιδάς χτυπώντας το χέρι του στο έδρανο λέγοντας «Δεν σας επιτρέπω!», ενώ ο κ. Πρωτόπαπας απάντησε: « «Δεν θα μου μιλάτε εμένα έτσι και δεν θα μου κάνετε μαθήματα Δικαίου. Εδώ είστε μάρτυρας και μη μιλάτε με αυτό τον τρόπο. Επειδή αφορούσε πολιτικά πρόσωπα κάνατε τη συγκάλυψη». Από τη ΝΔ, οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος και Ν.Νικολόπουλος κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους μάρτυρες. Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγη ώρα.

Όταν επανήλθε ο κ. Σανιδάς προανήγγειλε και παραπομπές σε δίκη, σύμφωνα με πληροφορίες του, των υπευθύνων του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έγινε τίποτε από δικαστικής πλευράς τα πέντε τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Σανιδά ότι «μπλόκαρε» τη διαδικασία διαβίβασης της δικογραφίας για το σκάνδαλο των ομολόγων στη Βουλή, παρά το ρητό αίτημα του πορίσματος του αρμοδίου αντιεισαγγελέα Γρ. Πεπόνη από τον Ιούνιο του 2007. Ο ίδιος αμφισβήτησε το επιχείρημα ότι μπλόκαρε τη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε ούτε καν ένδειξη ανάμειξης πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη.

Όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο πώς προκύπτει ότι δεν εμπλέκονταν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση, εκείνος φέρεται να απάντησε ότι αν υπήρχε εμπλοκή οι εισαγγελείς θα την είχαν στείλει στη Βουλή. «Εσείς έχετε γνώση της εισαγγελικής έρευνας;» ρωτήθηκε από τον κ. Μουλόπουλο για να απαντήσει αρνητικά. «Τότε πώς ξέρετε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων;» τον ρώτησε ο βουλευτής.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφάνισαν άρθρο του κ. Σανιδά από το 1985, σύμφωνα με το οποίο «η Βουλή, η οποία είναι το αρμόδιο όργανο διά την κίνηση της ποινικής διώξεως κατά υπουργών και υφυπουργών (…) αποτελεί και πρέπει να αποτελεί τον δέκτη οιουδήποτε στοιχείου δυναμένου να στηρίζη ευθύνην υπουργού ή υφυπουργού». Σύμφωνα με κυβερνητικούς βουλευτές, στην πράξη έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κληθούν σε κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση οι κκ. Σανιδάς και Ζορμπάς.