Τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ιωάννη Διώτη και Κωνσταντίνο Μπίκα, οι οποίοι εμφανίζονταν από τα e-mail που κατατέθηκαν στην προανακριτική επιτροπή από τον κ. Διώτη να έχουν συνεννοήσεις για την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, «καρφώνει» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στην κατάθεσή του. Η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα καθώς στην αρχή της συνεδρίασης υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αργότερα αποβλήθηκε από την επιτροπή καθώς καταφέρθηκε με προσβλητικές εκφράσεις εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου. Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε και μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Προβληματισμός στην Βουλή για την συμπεριφορά Κασιδιάρη. 

Ads

Διαψεύδει Διώτη ο Βενιζέλος
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη ότι τού παρέδωσε το επίμαχο usb στις 8 Ιουλίου 2011, ημέρα αντιγραφής του, επιμένοντας ότι το παρέλαβε τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου.
 
Επίσης, φέρεται να τόνισε με αφορμή τα επίμαχα e-mail ότι «κάποιοι πίσω από την πλάτη μου κανόνιζαν ακόμα και για την διαχείριση της λίστας», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με αγνόησαν». Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος από το περιεχόμενο των e-mail προκύπτει ότι «ο μόνος που δεν υπήρχε στην σκέψη και στην συνείδηση όσων εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα ήμουν εγώ».
 
«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δεν υπήρχε αντίγραφο και ότι ο κ. Διώτης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Θεωρούσα ότι υπήρχε και άλλο αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και ο κ. Διώτης προχωρούσε την έρευνα του θέματος» σημείωσε.
 
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να διατύπωσε αιχμές για την πολεμική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με κατηγορούν ότι δεν ήθελα να αποκαλυφθεί η λίστα, για να προστατέψω συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχειρηματίες ή εκδότες, όπως ο κ. Μπόμπολας», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτοντας ότι «αν ήταν έτσι δεν θα έδινα στην Βουλή τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες, γιατί και στην λίστα εκείνη ήταν εκδότες, όπως η Μάνια Τεγοπούλου και ο κ. Μπόμπολας».
 
Ένταση λόγω… «τεστοστερόνης» στην προανακριτική 

Σκηνές απείρου κάλους εκτιλύχθηκαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής. Η ένταση ξεκίνησε ότι ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης παρενέβη την ώρα που διατύπωνε ερωτήματα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος θεώρησε ότι ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επιχειρούσε να καλύψει τον Ευ.Βενιζέλο και ως εκ τούτου αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα.
 
Από την αίθουσα βγήκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έγινε για αυτόν τον λόγο αποδέκτης έντονης διαμαρτυρίας από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έκανε λόγο για προνομιακή μεταχείριση.
 
«Υπάρχει αυξημένη ένταση λόγω τεστοστερόνης, είναι θέμα ενδοκρινολογικό. Και σε κάθε περίπτωση η ιατρική δεν έχει απαντήσει αν η ψυχιατρική προηγείται της ενδοκρινολογίας ή το αντίθετο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στην αίθουσα μαζί με τα μέλη της Επιτροπής. 

Τότε υπήρξε δεύτερο επεισόδιο, με τον Ηλία Κασιδιάρη να αποκαλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «γελοίο και χοντρό», πετώντας έξαλλος ποτήρια με νερό και μικρόφωνα. Ο πρόεδρος της επιτροπής απέβαλε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής. 

Ads

Πρόταση μομφής κατά Μαρκογιαννάκη από τον Κασιδιάρη

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μετά την αποβολή του ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

«Δέχθηκα  μια ανήθικη, υβριστική επίθεση από αυτό το πολιτικό ανδρείκελο που παριστάνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Ηλίας Κασιδιάρης. Χαρακτήρισε επιπλέον «κωμωδία» και «παρωδία» την επιτροπή.

 

Κατόπιν, ο Ηλίας Κασιδιάρης προχώρησε στην κατάθεση – στον πρόεδρο της Βουλής – της πρότασης μομφής εναντίον του Χρήστου Μαρκογιαννάκη. 

Όπως καταγγέλλει ο βουλευτής, «περί ώρα 11.30, κατά τη διάρκεια προσωρινής διακοπής της λειτουργίας της Προκαταρκτικής Επιτροπής, ο εξεταζόμενος Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξήλθε της αιθούσης και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους επετέθη με προσβλητικό τρόπο και χαρακτηρισμούς κατά του προσώπου μου και προσβάλλοντας το κύρος της Επιτροπής, όλως αναιτίως, απροκλήτως και αντιδεοντολογικώς».

Σύμφωνα με τον Ηλία Κασιδιάρη, αμέσως μετά τη διακοπή, ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε έντονα στον πρόεδρο της Προανακριτικής, Χρ. Μαρκογιαννάκη, «ο οποίος, αντί να προβεί σε αυστηρές παρατηρήσεις κατά του εκτραπέντος μάρτυρος Βενιζέλου και να ζητήσει απ’ αυτόν να ανακαλέσει τους προσβλητικούς για την Επιτροπή χαρακτηρισμούς, διέταξε την απαγόρευση κατάθεσης ερωτήσεων εκ μέρους μου».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζει «παράνομη και αντικανονική» την ενέργεια αυτή του κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος, όπως αναφέρει, του «στέρησε το δικαίωμα στη διερεύνηση» αυτής της «μείζονος εθνικής σημασίας» υπόθεσης.

Για το λόγο αυτό καταθέτει εναντίον του πρόταση μομφής, προκειμένου «να ενεργηθούν κατ’ αυτού τα δέοντα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και τον κώδικα δεοντολογίας».
 
Βενιζέλος προς Κωνσταντοπούλου: Είστε ένας θηλυκός Ιαβέρης

Κατά την κατάθεση φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε και μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο πόσους υπολογιστές έχει για να λάβει την ειρωνική απάντηση «άπειρους».
 
Ενοχλημένη η Ζωή Κωνσταντοπούλου του ζήτησε να κατεβάσει το πόδι του και να μην κάθετε σταυροπόδι όταν εξετάζεται ως μάρτυρας. «Η επανάληψη της ερώτησης είναι βασανισμός, βάσει απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Και εσείς είστε ένας θηλυκός Ιαβέρης. Εδώ δεν είμαστε group therapy. Η Βουλή, κ. Κωνσταντοπούλου, δεν είναι ιδιόρρυθμη Μονή, αλλά κοινοβιακή», δήλωσε, ενώ η Κωνσταντοπούλου τον αποκάλεσε «υποκείμενο ταυτόσημο του Κασιδιάρη». 
 
Πληροφορίες μάλιστα που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου συνεχίστηκε και με πολύ πιο απαξιωτικούς, εκατέρωθεν, χαρακτηρισμούς.
 
«Συστηματικά μεθοδεύτηκε από την αρχή της συνεδρίασης να αποτραπεί η υποβολή ερωτήσεων που θα έφερναν τον κ. Βενιζέλο σε δύσκολη θέση. Από τις 10.30 έως τις 12.30 είχαμε μόνο αναφλέξεις, εκρήξεις και αντιπαραθέσεις», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι κατ’ επανάληψη αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις ουσίας, που είχαν να κάνουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, για την ακριβή διαδρομή του USB και των εκτυπώσεων, από την στιγμή που περιήλθαν στα χέρια του.
 
«Για πρώτη φορά αλλάζει τον χρόνο και την ώρα της ημέρας, κατά την οποία φέρεται ή ισχυρίζεται ότι αναζήτησε το USB, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Διώτη, την 1.10.2012», πρόσθεσε.
 
«Ροκανίσανε το χρόνο για να μην υποβάλλω ερωτήσεις, καθώς γνώριζαν ότι το απόγευμα δεν θα μπορώ να παραστώ στην επιτροπή. Αν υπάρξει υπόθαλψη και σε αυτό το στάδιο, τότε όλες οι μάσκες θα έχουν πέσει», συμπλήρωσε.