Τη μαζική αντίδραση κομμάτων και φορέων προκάλεσαν τα επεισόδια που ακολούθησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η ένταση γύρω από την πλατεία Συντάγματος υποχώρησε μετά τις 18:00, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών που παρέμενε στην περιοχή συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πλατείας. Η ένταση αναζωπυρώθηκε γύρω στις 21:00, με την αστυνομία να κάνει ξανά εκτενή χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Ads

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει την «περίεργη» παρουσία ομάδων κουκουλοφόρων μαζί με τα ΜΑΤ τις ημέρες των κινητοποιήσεων. «Ο λαός και η νεολαία έχουν ένα επιπλέον στοιχείο για να συμπεράνουν ότι το κίνημα που πρώτα απ’ όλα φοβούνται το σύστημα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα άλλα μέσα που το υπηρετούν, είναι το κίνημα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, το κίνημα της εργατικής τάξης, που δίνει στο λαό προοπτική» σημειώνει η ανακοίνωση.

«Ψυχραιμία για να μην επιβεβαιωθεί ο Πάγκαλος» συστήνει σε ανακοίνωσή του το ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας ότι «το μικρότερο κακό είναι να αποτελούν τα επεισόδια έργο προβοκατόρων, και το μεγαλύτερο είναι να έχει φτάσει η οργή σε εμπρησμούς, βανδαλισμούς και τραμπουκισμούς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, θεωρεί ότι προφανής στόχος της χρήσης χημικών και του κυνηγητού ανάμεσα στα ΜΑΤ και «ανώνυμους κουκουλοφόρους» ήταν η εκκένωση της πλατείας Συντάγματος και η κάμψη του φρονήματος των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Μαζί με την «αστυνομική βία και την προκλητικά ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση των ανώνυμων κουκουλοφόρων», το κόμμα καταγγέλλει και «επικίνδυνους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Ads

Για επιχείρηση αμαύρωσης των σημερινών ειρηνικών κινητοποιήσεων κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά. «Είναι ώρα όλοι όσοι με τις κουκούλες χτυπούν το λαϊκό κίνημα να βρουν απέναντί τους την Αριστερά και τους δημοκρατικούς πολίτες» υπογραμμίζει.

«Η κυβέρνηση έχει σκεπάσει το κέντρο της Αθήνας σε θάλαμο αερίων, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το αίσχος της ψήφισης του άθλιου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος» σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας τους πολίτες σε στήριξη των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της 48ωρης Γενικής Απεργίας για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το ΠΑΜΕ, τέλος, καταγγέλλει «το στημένο παιχνίδι μερικών δεκάδων κουκουλοφόρων με τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που έχει ως στόχο την κατασυκοφάντηση των εργατικών αγώνων, την τρομοκράτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, την αποτροπή της συμμετοχής τους στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις και στο σημερινό απογευματινό συλλαλητήριο».

Τα επεισόδια

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 13:30 όταν διμοιρία των ΜΑΤ επιχείρησε να περάσει μεταξύ των διαδηλωτών στη γωνία Αμαλίας και Όθωνος, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους και ανταπαντώντας με ρίψη δακρυγόνων. Κοντά στο σημείο αυτό λάμβανε χώρα νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπαράθεση μεταξύ ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών.

Σύντομα, τα επεισόδια εξαπλώθηκαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος (οδοί Σταδίου, Καραγιώργη Σερβίας, Νίκης και Φιλελλήνων). Άνδρες των ΜΑΤ συγκρούστηκαν με ομάδες νεαρών που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με τους μεν να ρίχνουν δακρυγόνα και κρότου-λάμψης και τους δε πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ζημιές σημειώθηκαν σε καταστήματα της οδού Ερμού και στις ομπρέλες έξω από το κατάστημα Public.

Ο βασικός όγκος των διαδηλωτών μετακινήθηκε στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους διαλύσουν με ρίψη χημικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψη χημικών και κρότου-λάμψης και στην είσοδο του μετρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ποδοπάτησης των παρευρισκόμενων πολιτών. Καθώς οι διαδηλωτές ανασυντάσσονταν μετά από κάθε ρίψη χημικών, τα ΜΑΤ επιχείρησαν να περικυκλώσουν την πλατεία, απωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. H ένταση συνεχίστηκε για πολύ ώρα, με το βασικό όγκο του πλήθους να παραμένει επί της πλατείας Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 21 άτομα, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ. Μεταξύ τους και ένας πολίτης που έφερε τραύμα από μαχαίρι. Επιπλέον, αναφέρονται δεκάδες περιπτώσεις λιποθυμικών επεισοδίων λόγω των χημικών που έριξε “απλόχερα” η αστυνομία, με τουλάχιστον 2 πολίτες να διακομίζονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, οι προσαχθέντες ανέρχονται στους 17 και οι συλληφθέντες στους 5. Μεταξύ τους ήταν και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σήφης Καυκαλάς, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπρησμό σε τουλάχιστον ένα βαν εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Τι λένε τα διεθνή πρακτορεία για τα επεισόδια

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται η χώρα, αναφέρει η ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, κάνοντας λόγο για επεισόδια και συγκρούσεις αστυνομικών-κουκουλοφόρων την ίδια στιγμή που ακριβώς δίπλα εξελισσόταν μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Σε μια αρχικά ειρηνική διαδήλωση η οποία το απόγευμα έγινε βίαιη καθώς α μικρότερες ομάδες από εκατοντάδες νεαρούς άρχισαν να πετούν πέτρες, με συνέπεια η αστυνομία να απαντήσει με δακρυγόνα, αναφέρεται το Associated Press. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένα άτομο μαχαιρώθηκε στις διαμάχες που ξέσπασαν μεταξύ των κουκουλοφόρων, μετέδωσε το πρακτορείο.