Ads

Από περιορισμένης έντασης επεισόδια και δεκάδες προσαγωγές σημαδεύτηκε η σημερινή πορεία για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου-λάμψης, ενώ διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά διαδηλωτών. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν μαζική, ενώ στο επίκεντρό της τέθηκαν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και η οικονομική κρίση και το μνημόνιο. Ειρηνικές ήταν και οι δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη. Λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση και της δεύτερης, μέλη φοιτητικών συλλόγων και σωματείων εργαζομένων πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο Τμήμα Μακεδονικών Σπουδών, αναρτώντας ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Εξέγερση παντού, ενάντια σε κυβέρνηση και ΔΝΤ»

23:20: Εξήντα εννέα άτομα προσήχθησαν συνολικά στα σημερινά επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, 23 από τους 69 κρατούνται και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

21:59: Επεισόδια στην Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Πανεπιστήμιο. Εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε αστυνομικό κλοιό το κέντρο της πόλης. Έντονη κινητικότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Προωθεί στα βίντεο χρηστών της κοινότητας του Tvxs ο αναγνώστης stelios mich.

Ads

21:53: Μικρής έκτασης επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πετροπόλεμος στο Παλαί ντε Σπορ, όπου έχουν καταφτάσει δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Οι τελευταίες πραγματοποιούν περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου-λάμψης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στην πλατεία Εξαρχείων.

21:04: Ένταση στην πλατεία Εξαρχείων, η οποία έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις η παρουσία των οποίων στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη. Στην περιοχή έλαβε χώρα και περιορισμένη ρίψη χημικών. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, άντρας των ΜΑΤ άρπαξε από τα μαλλιά μια νεαρή κοπέλα που φώναζε συνθήματα εναντίον τους, και την πέταξε βίαια πάνω στις ασπίδες των συναδέλφων του. Η κατακραυγή του συγκεντρωμένου κόσμου τον ανάγκασε τελικά να την αφήσει.

20:02: Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται η δεύτερη από τις 2 πορείες που είχαν προγραμματιστεί. Η τελευταία χωρίστηκε στα 2, με τον κύριο όγκο της να κατευθύνεται προς την οδό Δωδεκανήσου και το μπλοκ των αντιεξουσιαστών προς τη Βενιζέλου.

19:59: Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται αυτή την ώρα γύρω από το Πολυτεχνείο. Κλειστή η Στουρνάρη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από την είσοδο του Πολυτεχνείου στη Στουρνάρη. κλειστή και η Πατησίων έξω από το Πολυτεχνείο.

Προωθεί στα βίντεο χρηστών της κοινότητας του Tvxs ο αναγνώστης eos.syriza.

19:10: Ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αθήνα. Ένταση αυτή την ώρα στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου έχουν στηθεί οδοφράγματα, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει και σε προσαγωγές. Η πυροσβεστική έφτασε στη Μεσογείων και έσβησε φωτιές που είχαν ανάψει σε κάδους σκουπιδιών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε τρεις φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, του ICON και του Έθνους στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, λίγο πριν την ΓΑΔΑ.

18:55: Ολοκληρώθηκε η πρώτη πορεία στη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας στη συμβολή Εγνατίας και Αριστοτέλους. Ακολουθεί η δεύτερη πορεία, η οποία θα ολοκληρωθεί στο ΑΠΘ.

18:42: Στα δύο κόπηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου μετά την ένταση μεταξύ αστυνομίας και του μπλοκ των αντιεξουσιαστών. Η πορεία συνεχίζεται κανονικά. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δεκάδων ατόμων, οι οποίοι μεταφέρονται αυτή την ώρα στη ΓΑΔΑ.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη ο κύριος όγκος της πορείας έχει φτάσει επί της Τσιμισκή. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 διαδηλωτές συμμετέχουν στη πορεία του ΠΑΜΕ, άλλοι τόσοι είναι οι διαδηλωτές των φοιτητικών συλλόγων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών εκτιμάται ότι συμμετέχουν περίπου 1.000 άτομα.

18:25: Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με την πρώτη να προχωρά σε εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης. Η αστυνομία έχει προχωρήσει ήδη σε συλλήψεις και προσαγωγές, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για τραυματισμούς. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης κοντά στη ΓΑΔΑ και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

18:15: Ξεκίνησαν από το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη, τα μπλοκ της ΣΦΕΑ, του Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, του ΠΑΜΕ, και άλλων οργανώσεων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησαν τα υπόλοιπα μπλόκα της διαδήλωσης. Μπροστά βρίσκεται το Συντονιστικό Γ. Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων. Ακολουθούν δυνάμεις της Αριστεράς από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες οργανώσεις (ΚΚΕ μλ, ΟΚΔΕ), καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία.

18:10: Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου. Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε φτάσει και η σημαία. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής. Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., η συμμετοχή στην κινητοποίηση ανέρχεται σε 20.000 διαδηλωτές. Τηλεοπτικός σταθμός πάλι έκανε λόγο για συμμετοχή 50.000 ατόμων.

18:02: Ελέυθεροι αφέθηκαν 28 άτομα που προσήχθησαν προληπτικά νωρίτερα από την αστυνομία.

17:28: Ολοκληρώθηκε η πορεία των μπλοκ του ΚΚΕ, το οποίο έφτασε μπορστά στην αμερικανική πρεσβεία με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα.

17:01: Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε η κεφαλή της πορείας.

16:52: Ένταση επικράτησε στην πλατεία Καρύτση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με την τελευταία να προχωρά σε χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης.

16:33: Ξεκίνησε – υπό βροχή – πριν από λίγα λεπτά η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία επί της Βασ. Σοφίας, με την οποία κορυφώνονται οι 3ήμερες εκδηλώσεις για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Έντονη είναι η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας, με διμοιρίες των ΜΑΤ να συνοδεύουν και την κεφαλή της πορείας. Επιπλέον, κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Το μπλοκ του ΠΑΜΕ, το οποίο βρισκόταν στην Ομόνοια, διασπάστηκε από την υπόλοιπη πορεία και, μέσω της Πανεπιστημίου, κατευθύνεται και αυτό προς την αμερικανική πρεσβεία.