Ads

Σαρωτικές αλλαγές επιφέρει το πολυνομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, με τίτλο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας». Μεταξύ άλλων, προβλέπει περικοπές στους μισθούς των ΔΕΚΟ, ευκολότερες απολύσεις, ιδιαίτερα των νεοπροσληφθέντων, και αύξηση του ΦΠΑ.

Το πολυνομοσχέδο κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Τρίτη στην Ολομέλεια, που θα κληθεί να το ψηφίσει. Οι ρυθμίσεις του συνδέονται άμεσα με την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και θα πρέπει να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Στο υπουργικό συμβούλιο επίσης παρουσιάστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ένα νομοσχέδιο για το πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς, καθώς και νομοσχέδιο για τη σύσταση φορέα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Κατά την έναρξή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον «πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς», σημειώνοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί και ο εκλογικός νόμος, ο οποίος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Όσα χρήματα και αν μαζέψουμε από φόρους, θα πάνε χαμένα αν το σύστημα είναι τρύπιο και νοσηρό» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ελαστικοποίηση της εργασίας

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει τον επανακαθορισμό του τρόπου υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, ώστε η αμοιβή τους να είναι ανάλογη με της αμοιβή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας, χωρίς προσαυξήσεις.

Επεκτείνει το χρόνο της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες. Επίσης επανακαθορίζει τη διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων) στους 36 μήνες (από 18 που είναι σήμερα). Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται για πρώτη φορά η «δοκιμαστική περίοδος εργασίας». Η δοκιμαστική περίοδος θα έχει διάρκεια έως 12 μήνες, και η σύμβασή εργασίας μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης. Με άλλα λόγια, όσοι εργάζονται στον ίδιο εργοδότη για λιγότερο από ένα χρόνο, θα μπορούν να απολύονται χωρίς αποζημίωση. Παράλληλα, το νομοσχέδιο επανακαθορίζει σε ένα μήνα το χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας 1-2 ετών. Αν υπάρξει προειδοποίηση, η αποζημίωση θα αντιστοιχεί σε μισό μισθό, ενώ σε περίπτωση μη προειδοποίησης, η αποζημίωση θα αντιστοιχεί σε ένα μισθό.

Θεσμοθέτηση Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Για τις συμβάσεις εργασίας το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μίας «νέας μορφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία θα αποκαλείται «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (ΕΕΣΣΕ). Οι όροι της προσδιορίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση και, όπως σημειώνεται, «είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Θα προσδιορίζουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας και στοιχεία όπως η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και η διαθεσιμότητα.

Οι ΕΕΣΣΕ μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, όπου, αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία. Δεν καλύπτονται από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ούτε εφαρμόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Αλλαγές στο θεσμό της διαιτησίας

Με το νομοσχέδιο, η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς στις εξής περιπτώσεις: α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση, ή β) από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.

Η διαιτησία θα χρησιμοποιείται μόνο για τον καθορισμό βασικού ημερομισθίου και μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΜΕΔ γίνεται 7μελες από 11μελές. Θα συγκροτείται από 3 εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, από έναν εκπρόσωπο των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, καθώς και από έναν πρόεδρο, που θα επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση των 6 μελών. Παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, θα είναι ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα.


Περικοπές στους μισθούς των ΔΕΚΟ

Για τις ΔΕΚΟ, το νομοσχέδιο προβλέπει θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα (μικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Εξαιρούνται Πρόεδροι, Διοικητές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα (μικτά). Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας. Η ρύθμιση αυτή αφορά προοδευτικά (ξεκινώντας από οριακές μειώσεις στις αποδοχές και φτάνοντας στη μέγιστη μείωση του 10%) σε περίπου 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Επιπλέον, θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακής εργασίας, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών, καθώς και εργασίας τις εξαιρέσιμες μέρες. Η μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου 25%.

Η οικονομική εποπτεία των ΔΕΚΟ θα περάσει στο υπουργείο Οικονομικών και τα αρμόδια υπουργεία θα περιορίζονται στη «λειτουργική εποπτεία». Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών πλέον θα ασκεί άμεσα έλεγχο σε επιχειρήσεις από την Αττικό Μετρό Α.Ε. μέχρι η ΕΡΤ. Οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να υποβάλουν ανά τρίμηνο οικονομικές καταστάσεις, που θα ελέγχουν ορκωτοί ελεγκτές, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί ακόμη και να διακόπτει τη χρηματοδότηση στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Νέα φορολογικά μέτρα

Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5%. Παράλληλα, προβλέπει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα, από το ισχύον 11% στο 6,5%.

Προβλέπεται αναστολή της διερεύνησης του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ καυσίμου κατά τον εκτελωνισμό από τους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.

Ακόμη, μειώνεται ο φόρος κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), αυξάνονται τα επιχειρηματικά τιμολόγια εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση.

Τέλος, παρέχονται κίνητρα για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών ταξινόμησης και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεσαίας εργοστασιακής αξίας. Τέλος, μειώνεται ο συντελεστής του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και την αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.

Προσλήψεις στο δημόσιο τομέα

Για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα το νομοσχέδιο προβλέπει την καθολική εφαρμογή του κανόνα της 1 πρόσληψης ανά 5 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Σε αυτό τον κανόνα προσμετρούνται ως προσλήψεις οι τυχόν μετατάξεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο στενό δημόσιο τομέα (π.χ. από δημόσιες επιχείρησεις σε αναδιάρθρωση προς την κεντρική κυβέρνηση). Ακόμη, μειώνονται για το 2011, σε σχέση με το 2010, κατά 15% σε σχέση με το 2010 οι συμβάσεις προσωπικού με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου.

Μείωση των αποδοχών στην Αγροτική Τράπεζα

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, το επίδομα «περιποίησης πελατείας» καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων. Οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ ακυρώνονται, ενώ οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται. Τέλος, οι προσληφθέντες θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ για την πλήρωση θέσεων για την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του ταμείο.