Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων, κάλεσαν μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς οι καθηγητές της Α’ ΕΛΜΕ και η “Επιτροπή Διάσωσης του Πάρκου”, σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου, επέτειο της καταστροφής των δέντρων από τα μηχανήματα του Δήμου Αθηναίων.

Ads

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Α΄ΕΛΜΕ Αθήνας, “κριτήριο των εκάστοτε κρατούντων είναι ήταν και είναι η ικανοποίηση ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων σε βάρος των κοινωνικών αναγκών, είτε πρόκειται για σχολική στέγη είτε για χώρους άθλησης και πολιτισμού, είτε για χώρους πρασίνου και αναψυχής – ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές με λαϊκή κοινωνική σύνθεση”.

Για σήμερα έχει προγραματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 και μισή το μεσημέρι, πάνω στον χώρο του Πάρκου από τα σχολεία που γειτονεύουν με την περιοχή (41ο Γυμνάσιο – Λύκειο, 19ο Γυμνάσιο Λύκειο και 8ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αθήνας) ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και πορεία προς το Δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κοτζιά).

Το ιστορικό

Πριν από ένα χρόνο, στις 26 Ιανουαρίου 2009, στις 6 τα ξημερώματα, τα σκαπτικά μηχανήματα του Δήμου Αθηναίων εισέβαλλαν στο πάρκο κόβοντας αιφνιδιαστικά τα αιωνόβια δέντρα που υπήρχαν εκεί με στόχο να κατασκευαστεί εκεί υπόγειο γκαράζ, σύμφωνα με τη σύμβαση που ήδη επί δημαρχίας Μπακογιάννη είχε υπογράψει ο Δήμος με ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία.

Ads

Όπως κατήγγειλλαν οι κάτοικοι που βρέθηκαν εκεί αμέσως μετά το κόψιμο των δέντρων δέχτηκαν επίθεση από τους ίδιους τους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι ξυλοκόπησαν όσους πολίτες επιχείρησαν ακόμα και με τα σώματά τους να προστατέψουν τα δέντρα. Κατόπιν, για πολλές ημέρες στο πάρκο εκτυλίχθηκαν σκηνές βίας με τα ΜΑΤ να αποκλείουν πολλές φορές την περιοχή και να επιτίθενται στους διαδηλωτές και τον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη να δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ.

Η κατάσταση που ακολούθησε

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε τους επόμενους μήνες στο πάρκο, μετά την “κατάληψή” του από συγκεκριμένη ομάδα αναρχικών δε συνέβαλε στη διάσωσή του και στην προστασία του από όποια επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα.

Πρόσφατα, μετά από καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών στο πάρκο και για άλλες παράνομες δραστηριότητες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοτικής Παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” διαχώρισαν τη θέση τους από την κατάσταση εκείνη, η οποία όπως έλεγαν δίνει επιχειρήματα στον δήμαρχο για την υλοποίηση των σχέδίων του για το υπόγειο πάρκινγκ.

Πάντως σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συγκεκριμένη αναρχική ομάδα έχει αποσυρθεί, το πάρκο δεν τελεί υπό κατάληψη και τα μέλη της επιτροπής Διάσωσης του Πάρκου συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση του χώρου σε καλή κατάσταση και στην συνεχή περιφρούρησή του από τα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων και των μεγαλοεργολάβων.