Έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι ΟΤΑ ενώ τα υπουργεία εσωτερικών και οικονομίας έχουν συντάξει μία λίστα με τους μεγάλους δήμους της Αττικής αλλά και της περιφέρειας που δεν έχουν δημοσιοποιήσει τους ισολογισμούς τους.

Ads

Σε μία εποχή όπου ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό την επιτήρηση της τρόικας, 664 από τους 1.034 δήμους της χώρας παρουσιάζονται με μηδενικά χρέη παρά τις επιτάσσεις των αρμόδιων υπηρεσιών να δηλώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Παράλληλα οι αυτοδιοικητικές εκλογές μοιάζουν ένας ενδεχόμενος εφιάλτης για τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούση καθώς υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν τα χρέη των ΟΤΑ με νέο δανεισμό για την κάλυψη των εκλογών.

Ο δήμος Πειραιά είναι ο πιο επιβαρημένος καθώς έχει χρέη που ανέρχονται στα 131 εκατ. ευρώ ενώ ο δήμος της Αθήνας έρχεται δεύτερος με 129 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί ο δήμος Ασπροπύργου (42 εκατ. ευρώ) και οι υπόλοιποι δήμοι, το χρέος μόνο για το νομό αττικής ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. Έτσι αναλογικά για κάθε κάτοικο του νομού αντιστοιχεί χρέος 1.500 ευρώ.

Στην περιφέρεια φαίνεται ότι δεν αλλάζουν πολύ τα δεδομένα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης κρατάει τα πρωτεία στο χρέος, αφού οι οφειλές από δάνεια ανέρχονται στα 42 εκατ. ευρώ. Αν και πληθυσμιακά υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τη αττική η περιφέρεια αντιμετωπίζει σοβαρά πρόβλημα με τον δανεισμό. Η Ρόδος παρά τους 54 χιλιάδες κατοίκους της έχει οφειλές των 41 εκατ. ευρώ, τα Ιωάννινα με 72 χιλιάδες κατοίκους 32 εκατ. ευρώ, η Καρδίτσα με 32 χιλιάδες κατοίκους 18 εκατ. ευρώ. Συμπερασματικά για κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 500 ευρώ.

Ads

Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου ήταν η προθεσμία που είχαν αρκετοί δήμοι να δηλώσουν τα στοιχεία των ισολογισμών τους όπως τους ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε καθώς για 644 δήμους της χώρας υποτίθεται ότι το χρέος είναι μηδενικό. Κάποιοι από αυτούς τους δήμους που εμφανίζονται να μην έχουν πάρει κανένα δάνειο είναι της Άνδρου, Πάτμου, Νάξου και της Τζιας ενώ η Μύκονος φαίνεται ότι είναι χρεωμένη κατά 500 χιλιάδες ευρώ. Η Τήλος έχει πάρει δάνειο των 4 εκατ. Ευρώ.

Ακόμη η Ελλάδα εμφανίζεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των μελών της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των χρεών των δήμων ως προς το ΑΕΠ σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Κοινοτήτων. Στο 0,7% του ΑΕΠ ανήλθε το ποσοστό το 2009 στην Ελλάδα όταν στη Γερμανία που έρχεται πρώτη στη λίστα ήταν στο 26,1% και στην Ιταλία στο 8,1%. Ταυτόχρονα το 82% των ΟΤΑ που είναι δήμοι με πληθυσμό κάτω από 10 χιλιάδες κατοίκους ενέταξαν κατά μέσο όρο 9 έργα μέσω του Γ’ ΚΠΣ, ενώ οι δήμοι με πάνω από 100 χιλιάδες κατοίκους ενέταξαν 94 έργα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα.