Περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,5 δισ. ευρώ, ούτε ώστε το 2011 να μην ξεπερνά το 7% φέρεται να ζητεί η τρόικα των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ του ΔΝΤ και της ΕΕ συνεχίζουν σήμερα και αύριο τον έλεγχο των δημοσιονομικών της χώρας.

Ads

Επισήμως ο στόχος μείωσης του ελλείμματος είναι στο 7,6% και προτείνεται να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα, ήτοι προς το 7% του ΑΕΠ με την βοήθεια των εσόδων της περαίωσης, αλλά και της υψηλότερης ονομαστικής ανάπτυξης, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αναφέρει ο σημερινός Τύπος.

Η τρόικα φέρεται να ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής να βασισθεί στην περιστολή των δαπανών και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επηρεάσουν την ασθμαίνουσα ανάπτυξη. Έτσι, το συνολικό ύψος των πρόσθετων περικοπών για το 2011 θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Την ίδια στιγμή αμφίσημες είναι οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο επέκτασης του πακέτου στήριξης της Ελλάδας και μετά το 2013. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters τα στελέχη της τρόικας έδωσαν για ακόμα μία φορά διαβεβαιώσεις ότι η στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκταθεί και μετά το 2013, αν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου road show του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, αξιωματούχοι της τρόικας ερωτήθηκαν για το τι θα συμβεί μετά το 2013, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές και απάντησαν ότι «σε αυτή την περίπτωση η χώρα δεν θα αφεθεί μόνη, δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη της». Και η BNP Paribas σε έκθεσή της ανέφερε πρόσφατα ότι οι αξιωματούχοι της Τρόικας από το Λονδίνο άφησαν να εννοηθεί ότι αποτελεί πράγματι μία πιθανότητα το ενδεχόμενο επέκτασης της στήριξης προς την Ελλάδα, αν η χώρα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.

Επισήμως πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει το σενάριο περί επέκτασης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και μέσω κύκλων αποσαφηνίζει πως το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα εμπεριέχει σαφή χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλίσεις από αυτά.

Αναβλήθηκαν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Την αναβολή των «τεστ αντοχής» στις ελληνικές τράπεζες κατά ένα μήνα αποφάσισαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , σύμφωνα με σημερινό άρθρο των Financial Times.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα στο σημερινό δημοσίευμά της, η αναβολή των τεστ αποφασίστηκε προκειμένου να έχουν οι αρμόδιες αρχές τον χρόνο να αποτιμήσουν την πορεία των πωλήσεων ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου, αναφέρουν οι FT. Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθούν τόσο τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσο και η έκβαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι σημείωσε σήμερα πως οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, αλλά, όπως είναι φυσιολογικό, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας. «Είμαστε ωστόσο πεπεισμένοι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση», τόνισε ο Νοβότνι σε συζήτηση που είχε, σε chatroom, με τους αναγνώστες της αυστριακής εφημερίδας Der Standard. Όπως σημείωσε, τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών πραγματοποιήθηκαν από την εποπτική επιτροπή CEPS με τη συμμετοχή της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών για μια σειρά χωρών της ΕΕ.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τρίμηνης διάρκειας, με την προσοχή των αναλυτών να είναι στραμμένη στις προσφορές που θα κατατεθούν καθώς και στα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθεί το επιτόκιο δανεισμού.