Σε εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης προχώρησε η αστυνομία έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Ψυχικό, όπου την Τριτη συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα, καταγγέλλοντας την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας». Όπως κατήγγειλε στο tvxs.gr, Θανάσης Κούρκουλας της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, υπήρξε αδικαιολόγητη χρήση χημικών και ξυλοδαρμοί και στο μπλοκ της Κίνησης. Σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα, υπάρχουν 12 τραυματίες από την κίνηση που μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ εντός του νοσοκομείου αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους στους τραυματίες μετανάστες για εξακριβώσουν αν διαθέτουν άδεια παραμονής. Ύστερα από παρέμβαση των εργαζόμενων του νοσοκομείου, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να βγουν από το κτίριο.

Ads

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να παρακάμψει τον αστυνομικό κλοιό και να περάσει τις κλούβες που έχουν περικυκλώσει το κτίριο της πρεσβείας. Τα ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, ενώ όταν ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον τους, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης. Μάλιστα, διμοιρίες των ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές στην Κηφισίας και τα γύρω στενά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την προσαγωγή ενός ατόμου που κατάφερε να πλησιάσει αρκετά το κτίριο της πρεσβείας.

Παρά τα επεισόδια, περίπου 200 άτομα παρέμειναν μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ, συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους. Μεγάλο τμήμα των διαμαρτυρόμενων κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, μέσω της Βασ. Σοφίας, όπου η αστυνομία προσπάθησε να διασπάσει την πορεία, κάνοντας και πάλι χρήση χημικών. Αριθμός διαδηλωτών αποσχίστηκε από τον κύριο όγκο. Μετά τη Βουλή, η πορεία συνέχισε προς την Ομόνοια, όπου και ολοκληρώθηκε.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάλεσαν η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», Παλαιστινιακές οργανώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και αριστερές συσπειρώσεις.

Ads

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πορεία κατά της ισραηλινής επίθεσης στην ανθρωπιστική αποστολή για τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Με αφετηρία την Καμάρα, κατευθύνθηκε προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

Τα επεισόδια δεν έλειψαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου στο ξεκίνημα της πορείας, 3 άτομα πέταξαν καφέ και νερό στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο. Σύμφωνα με τον κ. Τρεμόπουλο, επρόκειτο για άτομα του αναρχικού χώρου που είναι σε αντιπαλότητα με τους Οικολόγους Πράσινους.

Νωρίτερα, με σημείο αφετηρίας το μετρό Πανόρμου, περίπου 500 μέλη της ΚΝΕ ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό την ισραηλινή πρεσβεία. Τα συνθήματα των διαδηλωτών κατήγγειλαν τη βάρβαρη, δολοφονική επίθεση κατά των ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας. Το κτίριο της πρεσβείας ήταν αποκλεισμένο από κλούβες των ΜΑΤ.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στα Ιωάννινα, με την συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς. Οι διαδηλωτές διέσχισαν την Λεωφόρο Δωδώνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και κατέληξαν στον χώρο της Νομαρχίας όπου και παραμένουν μικρές ομάδες.

Συλλαλητήριο οργανώθηκα και στα Χανιά από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μέλη φιλειρηνικών οργανώσεων από τα Χανιά, φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και πολλοί μετανάστες, κυρίως Παλαιστινιακής καταγωγής, που ζουν στα Χανιά.

Στο Ηράκλειο, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ηρακλείου «Ένα Καράβι για τη Γάζα» διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι με ψήφισμα τους απαίτησαν να κλείσει η ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ και να διακοπούν οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας, με το κράτος «τρομοκράτη» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Δύο πορείες διαμαρτυρίας για τα γεγονότα ανοιχτά της Γάζας πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα. Τις πορείες διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η «Πρωτοβουλία για τη Γάζα» και με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», έθεσαν το αίτημα να προβεί σε ενέργειες η Κυβέρνηση για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων και την επιστροφή του «στόλου της Ελευθερίας».

Για «βάναυση στάση της Αστυνομίας» κατά τη συγκέντρωση έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «μια μεγάλη, αυθόρμητη, απολύτως ειρηνική και αυθεντικά λαϊκή συγκέντρωση έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ διάλυσε, με τη γνώριμη βαναυσότητά της, η Ελληνική Αστυνομία. Γεννάται έτσι το απλό ερώτημα: Αν και σήμερα συμπεριφέρθηκε έτσι, αν επέλεξε δηλαδή να κατατρομοκρατήσει, να χτυπήσει και να συλλάβει αθώους απλούς πολίτες, δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα;».

«Η κυβέρνηση προφανώς δεν επιθυμούσε να γίνει, όπως όλα έδειχναν ότι θα συμβεί, μια μεγάλη συγκέντρωση. Αντί να αφήσει να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη των πολιτών υπέρ των Παλαιστινίων, έδειξε με αυτόν τον τρόπο τη δική της αλληλεγγύη υπέρ της κυβέρνησης του Ισραήλ» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές πολιόρκησαν σήμερα τη Ισραηλινή πρεσβεία απαιτώντας την καταδίκη των σιωνιστών δολοφόνων του Ισραήλ, την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας. Στράφηκαν με οργή κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου που έκανε πλάτες στην δολοφονική επίθεση του Ισραήλ επιλέγοντας τη διοργάνωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων της Ελληνικής με την Ισραηλινή Αεροπορία, την ίδια που ισοπέδωσε τη Γάζα πέρυσι σκορπώντας το θάνατο σε αμάχους και παιδιά» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο.

Η Συμμαχία καλεί παράλληλα «τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές, τις κινήσεις μεταναστών να δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο καταδίκης της σφαγής των ακτιβιστών την Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 19:00 στα Προπύλαια».