Έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για την Παρασκευή στις 12:30 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με θέμα: «Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας». Στην αυριανή σύσκεψη, υπό τον Κάρολο Παπούλια, θα συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη θα μετάσχουν: ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς, η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Α. Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την ανακοίνωση του συμβουλίου, προηγήθηκε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Ads

«Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία», διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, ενόψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, λέγοντας: «Μέσα, βέβαια, σε δύο 24ωρα είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού: Τη μία προτάσεις για δημοψήφισμα. Την άλλη αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο. Την άλλη φήμες για έξοδο από το ευρώ, που διαψεύδονται στην συνέχεια. Κι όλα αυτά με διχαστικές λογικές. Που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα… Τι νομίζουν κάποιοι; Ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου;», προσθέτοντας ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς.

Επανέλαβε ξανά τη θέση του σχετικά με τη συναίνεση, σημειώνοντας: «Από την πλευρά μας, εμείς, η Νέα Δημοκρατία, βεβαιώνουμε ότι υιοθετούμε στο ακέραιο τους στόχους που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση. Δεν μπορούμε, όμως, να στηρίξουμε τους τρόπους που αποφασίστηκαν. Συναινούμε στο στόχο. Δεν στηρίζουμε, όμως, τον τρόπο. Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα».

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά από την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «με ξεκάθαρες τις θέσεις του ενάντια στους εκβιασμούς για συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ, μηχανισμοί του συστήματος».

«Μας χωρίζει χάος από τη γραμμή που έχει χαράξει κυβέρνηση – πλουτοκρατία και λίγο πολύ στηρίζουν τα άλλα κόμματα. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν το λαό, για να συναινέσει στην καταστροφή και την πτώχευσή του. Για το ΚΚΕ κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας», τόνισε το ΚΚΕ.

Στόχος της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, που εκτίμησε πως «η αυριανή συνάντηση σίγουρα γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της ανάγκης κυβέρνησης οικουμενικής αντίληψης. Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας έχει απέναντί της «μια ιδιότυπη δικτατορία δανειστών», που για να αντιμετωπιστεί «πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά».

Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτή η εβδομάδα μπορεί να σημάνει το τέλος «μίας μάλλον απογοητευτικής μεταπολιτευτικής περιόδου και να είναι η αρχή μίας αναγέννησης του Έθνους» και εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Αντώνης Σαμαράς «θα βρουν το πολιτικό θάρρος και να πουν το μεγάλο “ναι”».

Όσον αφορά το Συνασπισμό, πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κάνουν λόγο για ένταση στη σχέση με την κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία για την πρωτοβουλία του κ. Παπούλια να συγκαλέσει τη σύσκεψη, συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησε με συνεργάτη του πρωθυπουργού προκειμένου να επιβεβαιώσει τη εν λόγω πληροφορία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου παρέπεμψαν στην προεδρία της Δημοκρατίας και πράγματι λίγο μετά υπήρξε επικοινωνία της προεδρίας με το γραφείο του κ. Τσίπρα και έγινε η πρόσκληση για την αυριανή συνάντηση. Από τον Συνασπισμό ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και η απάντηση της προεδρίας ήταν ότι θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία.

Έπειτα από διαβούλευση του κ. Τσίπρα με τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικοινώνησε με τον κ. Παπούλια και στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη “η Προεδρία της Δημοκρατίας να προστατευθεί και να μη γίνει μέρος σχεδιασμών και κομματικών σκοπιμοτήτων”, ενώ σημείωσε και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις της ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι το θέμα αυτό.

Πηγές του Συνασπισμού κατηγορούσαν την κυβέρνηση για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» σχετικά με τον όλο χειρισμό του θέματος. Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιείται συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις και την περαιτέρω στάση του κόμματος.