Οι αποφάσεις της πρόσφατης συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με το μέλλον του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ads

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καλέσει σε έκτακτη γενική συνέλευση τους εκλέκτορες και τους προέδρους των συλλόγων όλης της χώρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του διαλόγου, σχετικά με το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον υπουργό Εργασίας, φαρμακοποιοί και Α. Λοβέρδος κατέληξαν σε μια υπό όρους συμφωνία που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματος. Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί συμφώνησαν στο άνοιγμα του επαγγέλματος για τους νέους φαρμακοποιούς, επιτρέποντας τις συστεγάσεις. Οι νέοι φαρμακοποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε ήδη υπάρχον φαρμακείο.

Συμφωνήθηκε επίσης, η έκπτωση (rebate, δηλαδή το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία) να είναι κλιμακωτή, αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Ads

Για τη λειτουργία το Σάββατο όλων των φαρμακείων και όχι μόνον εκείνων που εφημερεύουν, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί, τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει και αυτά τα θέματα.

«Οποιαδήποτε τελική συμφωνία υπάρξει με το υπουργείο, θα αφορά συμφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινόμενων μέτρων, γιατί ο επιλεκτικός διαχωρισμός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεμάτων, αφήνει εκκρεμότητες που δημιουργούν τριβές σε βάρος της ηρεμίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.