Με απόφαση του πρωθυπουργού, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 6 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν 20 έκτακτες προσλήψεις συμβούλων σχεδιασμού στρατηγικής, επικοινωνίας, οργάνωσης, διοίκησης κ.λπ.. Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει ότι στη σχετική απόφαση πρόσληψης προσδιορίζεται η αμοιβή τους συνολικά στα 212.000 ευρώ φέτος και για καθένα από τα επόμενα χρόνια 642.000 ευρώ.

Ads

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών. Ο κ. Παπαδημούλης ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τον ακριβή αριθμό των συμβούλων που απασχολούνται στο πρωθυπουργικό γραφείο, την επαγγελματική ιδιότητά τους, αλλά και τη δαπάνη της αμοιβής τους.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά ότι τελικά λεφτά υπάρχουν, όπως μας έλεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός. «Όχι βέβαια για το μισθωτό και το συνταξιούχο,αλλά για να προσλαμβάνει ο κ. Παπανδρέου στρατιές συμβούλων στο προσωπικό του γραφείο, φορτώνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο από χρόνο σε χρόνο με έξοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «κάθε πολίτης μπορεί πλέον να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «άμεσης ανάγκης» τις έκτακτες προσλήψεις συμβούλων οι οποίες εντάσσονται στις δομικές αλλαγές της λειτουργίας της κυβέρνησης, κομμάτι των οποίων αποτελεί η αναδιάρθρωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ads

Στόχος του πρωθυπουργού μέσω των συμβούλων του, πολλοί από τους οποίους θα είναι ξένοι με υψηλή εξειδίκευση και τεχνοκράτες, είναι η δημιουργία ενός κέντρου που θα του παρέχει πληροφόρηση για τις διεθνείς εξελίξεις κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, πρόβλεψη-εκτίμηση για ενέργειες, δράσεις και αποφάσεις που θα προωθούν ταχύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς και τεχνογνωσία για ριζοσπαστικές και καινοτόμες λύσεις στη λειτουργία του κράτους κυρίως έναντι των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 20 σύμβουλοι του πρωθυπουργού θα είναι διαπρεπείς προσωπικότητες στους τομείς της οικονομίας – ανάπτυξης, της διαχείρισης πόρων και κεφαλαίων του εμπορίου, των διεθνών σχέσεων αλλά και των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ξεκαθάρισε ότι τόσο οι αρμοδιότητες όσο και οι αμοιβές των συμβούλων του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρες και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκονται στις αρμοδιότητες μελών του υπουργικού συμβουλίου.

«Το έργο του κάθε υπουργού είναι θεσμικά κατοχυρωμένο», τόνισε ο κ. Πεταλωτής συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «οφείλουμε να σπάσουμε τη μιζέρια και να παρακολουθήσουμε τη διεθνή πραγματικότητα».