Σε ισχύ βρίσκονται τα έκτακτα μέτρα από την Τροχαία για την έξοδο των Χριστουγέννων. Στο μεταξύ, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, από από το πρωί της Παρασκευής μέχρι την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων.

Ads

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα υπάρχει:

– Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20 – 30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
– Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
– Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
– Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
– Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)
– Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
– Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

Επίσης συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, ενώ κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Ads

Ειδικότερα την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε τμήματα των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου- Πατρών, Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών και Σχηματαρίου-Χαλκίδας στο ρεύμα εξόδου από 16.00 έως 21.00. Στους ίδιους δρόμους αλλά σε τμήματα στο ρεύμα εισόδου δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των φορτηγών την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου από 15.00 έως 22.00.

Όσον αφορά στον καιρό, την Παρασκευή βροχές θα σημειωθούν αρχικά στα δυτικά και στη Μακεδονία, ενώ από το μεσημέρι θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με ένταση 6 έως 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Επιστρέφονται από την Παρασκευή πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας

Επιστρέφονται από την Παρασκευή οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι άδειες κυκλοφορίας και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές. Η επιστροφή των παραπάνω στοιχείων αφορούν όσα έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 23.12.2010.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ΄εφαρμογή του άρθρου 103 του ΚΟΚ «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 23.12.2010. Επισημαίνεται ότι για τη επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί, όπου επιβλήθηκε, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων για τις εξής παραβάσεις:

* Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
* Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
* Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
* Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.

Επίσης εξαιρούνται και όσες έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αποφάσεων από δικαστικές ή άλλες Αρχές.