Ads

Να στηρίξουν τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία απαιτείται να ληφθούν, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn, προτρέποντας την κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων το συντομότερο δυνατόν. «Ελέγξτε το πριν σας ελέγξει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών του επαφών με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και υπουργούς, ο Olli Rehn σημείωσε ότι «συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στις συναντήσεις διαπίστωσα ισχυρή αποφασιστικότητα να τακτοποιηθούν τα δημοσιονομικά της χώρας».

Χαρακτήρισε κρίσιμη την τρέχουσα περίοδο για το μέλλον της χώρας, προσθέτοντας ότι στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της. «Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί βαίνουν στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε, ωστόσο, «επειδή ελλοχεύουν κίνδυνοι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στο 4%». Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να τα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Ads

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στο σκέλος των δαπανών, σημείωσε και πρόσθεσε ότι επιπλέον τα μέτρα πρέπει να είναι μόνιμα ώστε να επηρεάσουν διαρθρωτικά τη βιωσιμότητα των οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, δεν απάντησε άμεσα, επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα, θα γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρθηκε όμως στο αίτημα της Κομισιόν να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε νέα περικοπή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

«Αν η κυβέρνηση επιτύχει στην εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης. Καμία χώρα δεν μπορεί να ζει με μέσα τα οποία δεν διαθέτει», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική υποστήριξη και ότι η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να αναλάβει συντονισμένη δράση για τη σταθερότητά της. Δήλωσε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τα μέτρα και ότι στις 15 Μαρτίου θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες από την Ελλάδα έκθεση, σχετικά με τα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ το Μάιο θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση.

Σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εγγυηθεί τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συντονισμού για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Είναι αδιανόητο και αδύνατο ο ελληνικός λαός, γυναίκες και άνδρες, να δεχτούν να παραδώσουν στους καρχαρίες του χρήματος κατακτήσεις που έχουν κυριολεκτικά αποσπάσει με αίμα, με κόπους και θυσίες. Τις επόμενες μέρες ο λαός πρέπει να διαψεύσει τον πρωθυπουργό που ισχυρίζεται ότι τον σταματάνε στο δρόμο και του ζητάνε να δώσουν το μεροκάματο και τους μισθούς. Να τραντάξει όλη Ελλάδα από τη λαϊκή αντίδραση».

Μέρκελ: «Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας»

Το μεγάλο ελληνικό χρέος της Ελλάδας επισήμανε σήμερα από το Ανόβερο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η χώρα «θα πρέπει να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, τηρώντας τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες».

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε, επίσης στην ανάγκη «συντονισμένων οικονομικών πολιτικών» των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι «το ευρώ είναι αντιμέτωπο με μία φάση μεγάλης πρόκλησης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία υποδέχθηκε στο Ανόβερο τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκες Θαπατέρο, για διαβουλεύσεις, υπογράμμισε ότι «Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ασκούν στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, ώστε το ευρώ, καλό για όλους μας, να μην μπορεί να δέχεται επιθέσεις στις αγορές, κάτι επιζήμιο για την ΕΕ, διεθνώς, αφού οι αγορές θα πρέπει να εμπιστεύονται το ευρώ, αλλά κι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα υπεσχημένα».