Έκκληση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για μια «αποστωμοτική απάντηση σε όσους αμφισβητούν και λοιδορούν τη χώρα» απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί μια συντριπτική απάντηση σε όσους επιθυμούν είτε κρυφά, είτε φανερά τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ads

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα να αντιληφθεί το εθνικό συμφέρον, χαρακτήρισε «κρίσιμο όσο ποτέ» το ρόλο της, ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβλητικότητα. «Ξέρω ότι κανένας από εσάς δεν θα επιτρέψει να θέσουμε σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου» υποστήριξε, υπογραμμίζοντας ότι η υπεύθυνη στάση της ΚΟ θα εμποδίσει τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων από άλλους. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση, δήλωσε ότι έγινε «εξαιρετικά σημαντική δουλειά για την πατρίδα τους μήνες που πέρασαν» κι ας κατηγορούν την κυβέρνηση, όπως υποστήριξε, «εκείνοι που δεν ξεσηκώθηκαν όταν η Ελλάδα πήγαινε στα βράχια…ας κατηγορούν τους πυροσβέστες που σβήνουν τη φωτιά αγνοώντας τα αίτια». Υπογράμμισε δε, ότι δεν θα γίνει «κανένας συμβιβασμός μπροστά στο στόχο» της σιγουριάς και της βιώσιμης ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο ελληνικός λαός ξέρει ότι οι εκλογές δεν είναι λύση» και ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι εκλογές θα γίνουν το 2013 «όπως έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός».

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι συνεχίζει να προωθεί σενάρια που οδηγούν στην έξοδο από το ευρώ. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετατραπεί από προοδευτικό κόμμα σε συνδικάτο συντεχνιών όπως έχει καταλήξει να είναι η ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε δευτερολογία του προς την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα είμαστε αποφασισμένοι». Επισήμανε ακόμη ότι «διακυβεύεται ακόμα και η ασφάλεια και η σιγουριά της χώρας και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει προς την κοινωνία». «Διεθνώς υπάρχει τεράστια ρευστότητα. Σε αυτές τις μάχες δεν ξέρεις τι σου προκύπτει. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, με στρατηγικό στόχο μια κοινωνία ευημερίας, ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Ευ. Βενιζέλος: Θα κάνουμε σκόντο, ή φεύγουμε μπροστά; «Θα κάνουμε σκόντο, ή φεύγουμε μπροστά;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και επισήμανε ως θετική τη συμφωνία της ΝΔ στην επίσπευση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012 Ενώπιον της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μία επικίνδυνη διεθνή κατάσταση, στην οποία η ίδια είναι ένας μικρός συντελεστής και απέδωσε σε οικονομικά κέντρα και στις περιβόητες αγορές την προσπάθεια «να καταστήσουν την Ελλάδα μοχλό για την αμφισβήτηση της Ευρωζώνης. Μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου καποια συμφέροντα επιχειρούν να την καταστήσουν αδύναμη για να παίρνει αποφάσεις». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε λέγοντας πως «δεν είναι εύκολες για κανένα αυτές οι αποφάσεις. Αν δεν τις παίρναμε, η Ελλάδα θα ήταν ο εύκολος στόχος» και έθεσε το δίλημμα: «Είτε θα θωρακίσουμε τώρα τη χώρα, είτε θα παρατείνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, με όποιες συνέπειες υπάρξουν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών ανέλυσε διεξοδικά τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες, που επικρατούν στις χώρες της ΕΕ, επανέλαβε τους λόγους που υστέρησαν τα έσοδα και αντέκρουσε την κριτική ότι επήλθε ρήξη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, λέγοντας ότι «με την τρόικα τα πράγματα έγιναν όπως τα είπαμε εγώ και ο Ολι Ρέν» και πρόσθεσε: «Δεν μπλοφάρουμε – Η συζήτηση δεν γίνεται με χαρτοπαικτικούς όρους». Παραδέχθηκε ακόμη ότι το 2012 η ύφεση θα παραμείνει, αλλά θα είναι μικρότερη, επαναλαμβάνοντας, όπως και στη Θεσσαλονίκη, ότι «ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι “κολασμένοι” μήνες για να περάσει από τα Κοινοβούλια η απόφαση της 21ης Ιουλίου» και ακόμη ανέφερε ότι είναι πολύ θετικές οι μέχρι τώρα απαντήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI. Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ και τόνισε ότι σε περίπτωση που επικυρωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου, η συμφωνία του Ιουλίου, «θα πέσει χρήμα 7 δισ. στην αγορα και θα γίνει εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου».

Ads