Απίστευτες σκηνές με πρωταγωνιστές βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτυλίχθηκαν για άλλη μια φορά στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την αποβολή του Χρυσαυγίτη Παναγιώτη Ηλιόπουλου επειδή χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, σύσσωμη η ΚΟ του ναζιστικού κόμματος αποχώρησε οργισμένη. Την ώρα εκείνη ακούστηκε μέσα στην αίθουσα το «heil Hitler».

Ads

Ενεργοποιώντας τις διατάξεις για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης διέταξε την Παρασκευή την αποβολή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου από την αίθουσα της Ολομέλειας.  

Κρίθηκε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις για τη λειτουργία του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο αποκάλεσε «mister Alexis» που «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός».

 
 
Ο βουλευτής χαρακτήρισε «σούπα» την ερώτηση Τσίπρα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για το προωθούμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η συζήτηση της οποίας βρισκόταν σε εξέλιξη. «Το ελληνικό τόξο θα βρεθεί απέναντι στο συνταγματικό τόξο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Στις προειδοποιήσεις του κ. Δραγασάκη για την αποβολή του, ο Π.Ηλιόπουλος επέμεινε, χαρακτηρίζοντας «γίδια», «συμμορία» και «ξεφτιλισμένους» τους βουλευτές που διαμαρτύρονταν από τα έδρανα τους.
 
«Σας αφαιρώ το λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο. Να μην γράφεται τίποτα. Μπορείτε να σταματήσετε; Φύγετε να μην σας διώξουμε με άλλον τρόπο», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και όταν ο βουλευτής επέμεινε, του ανέγνωσε τις διατάξεις του Κανονισμού για την αποβολή του, καλώντας στην αίθουσα τον φρούραρχο.
 
Από την αίθουσα αποχώρησαν όλοι οι βουλευτές της ΧΑ. Στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε ακούστηκε «heil Ηitler». Δεν είναι σαφές εάν αυτό προήλθε από τους Χρυσαυγίτες βουλευτές ή από άλλα μέλη του Κοινοβουλίου, που θέλησαν να τους μεμφθούν. 

 

Σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει πως εκείνος που φώναξε το «heil Hitler» ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. «Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση “Χάιλ Χίτλερ” ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του Σύριζα Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν την Χρυσή Αυγή με την συγκεκριμένη φράση να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
 
Ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Βήμα 99,5, αρνήθηκε τις κατηγορίες της Χρυσής Αυγής. «Εκπλήσσομαι με το θράσος τους. Προσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα αλλού, είναι προφανές», τόνισε ο Στ.Κοντονής και εξήγησε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλοι οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές στράφηκαν προς το προεδρείο για να διαμαρτυρηθούν, λέγοντας “τι heil Hitler · τι πράγματα είναι αυτά που ακούγονται!”».
 
Ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι σημειώνονται πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Βουλή και υπενθύμισε ότι προχθές ο Παππάς αναγνώρισε ότι κείμενο υπέρ του Χίτλερ είναι «γραπτό της νιότης του». «Αποκρύπτουν σκοπίμως πράγματα, γιατί θέλουν να δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι», σημείωσε.
 
Ο βουλευτής Ζακύνθου ανέφερε, δε, ότι του «κάνει εντύπωση που αναφέρονται προσωπικά» σε εκείνον στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
 
Την απόφαση του κ. Δραγασάκη χαιρέτισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, ζητώντας να εφαρμόζεται η διάταξη περί αποβολής βουλευτών κάθε φορά που παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής. 

Τις ύβρεις του Ηλιόπουλου καταδικάζει και η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως «για πολλοστή φορά η Χρυσή Αυγή έδειξε το αληθινό της πρόσωπο. Στα διαλείμματά της από τις δολοφονικές επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών, από παράνομες δράσεις, επιδιώκει να εκφυλίσει και τους θεσμούς». Όπως σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αλλά και οι άλλοι παρόντες βουλευτές της «προσπάθησαν να μετατρέψουν την Ολομέλεια της Βουλής σε αρένα, με χαρακτηρισμούς και ύβρεις». «Η Βουλή έχει συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους όλα τα μέλη της οφείλουν να σέβονται. Η οργανωμένη Πολιτεία και οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας οφείλουν να αμυνθούν. Αυτή τη δημοκρατική επιταγή υπηρετεί και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης», καταλήγει το κόμμα. 

Ads