Με στόχο τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εξήγγειλε σήμερα τα νομοθετικά μέτρα για τη δυνατότητα ταυτοποίησης των διαχειριστών στα ελληνικά ιστολόγια, όπως και την άρση του απορρήτου.

Ads

Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Παπαϊωάννου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: ««το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους», χωρίς όμως να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης. Συγχρόνως, αναμένει σύντομα, τις προτάσεις της νέας νομοθετικής επιτροπής, που θα συγκροτηθεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Α. Ράντου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου, το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει τα ιστολόγια. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες γνωμοδοτήσεις, οι Αρχές πρέπει να μπορούν να ζητούν τα στοιχεία χρηστών που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις χωρίς να ζητούν άδεια από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Βήματος ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στα μέλη της επιτροπής ότι ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί η αυτοδέσμευση των δημοσιογράφων, αφού έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα σχολιασμού στο Διαδίκτυο περιστατικών πολιτικής βίας, ο οποίος εξυπηρετεί συμφέροντα που αντίκεινται στην ελευθερία της έκφρασης και στη δημοκρατία. Μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού των καμερών για τον εντοπισμό αξιόποινων πράξεων. Πρόσθεσε ότι σχετικές νομοθετικές προτάσεις περιμένει επίσης από την επιτροπή που ήδη λειτουργεί υπό τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Χ. Γεραρή»

Ads

Δώδεκα δις ευρώ από φοροδιαφυγή στο διαδύκτιο

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έμφαση θα δοθεί στην άρση απορρήτου όλων των sites και άλλων δικτυακών τόπων στο Internet που προχωρούν σε εμπορικές συναλλαγές ή ηλεκτρονικό στοίχημα χωρίς να καταβάλλουν τους αντίστοιχους φόρους.

Στο παράνομο στοίχημα στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία, διακινούνται περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ συνολικά το ποσό των χρημάτων με τα οποία γίνονται εμπορικές συναλλαγές στο διαδίκτυο αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ωστόσο ότι σε ελάχιστες από αυτές τις συναλλαγές γίνεται και η αντίστοιχη απόδοση φόρου.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για χορό δισεκατομμυρίων στο Διαδίκτυο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των συναρμόδιων υπουργών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση των δύο sites με συνολικά 1.300.000 πελάτες που επέτρεπαν την αντιγραφή ταινιών και τραγουδιών χωρίς να υπάρχει καταβολή φόρου.

Aκόμη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο έλεγχος των δικτυακών συναλλαγών θα ανατεθεί κατ’ αρχήν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα προχωρά – εφόσον ψηφιστεί ο σχετικός νόμος – σε αναζήτηση των ηλεκτρονικών ιχνών όποιου προχωρεί σε εμπορικές συναλλαγές στο Inernet χωρίς να τηρεί παραστατικά και χωρίς να πληρώνει φόρο.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «στο εξής το 80% της δραστηριότητας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος θα αφορά τον έλεγχο ακριβώς αυτών των οικονομικών συναλλαγών στο Διαδίκτυο».