«Αδέλφια μου Νεοδημοκράτες, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπέστη μιαν άοπλη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών» έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς το Σάββατο από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, ωστόσο την Τρίτη υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον 18χρονο Γιάννη Αντετοκούμπο που έκλεψε την παράσταση στα φετινά ντράφτ του NBA. «Πρόκειται για μια καθαρή υποκρισία», δηλώνει στο tvxs.gr ο Άχμετ Μοαβία, του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

Ads

 
Πριν ο Αντετοκούμπο τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό ως πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό ήταν ένα ακόμα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε στην Ελλάδα και που τελικά κατάφερε, λόγω του αθλητισμού, να πάρει πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια αν και τη δικαιούνταν από την αρχή, όπως όλα τα παιδιά μεταναστών που η μοναδική τους πατρίδα είναι η Ελλάδα. «Ορισμένοι έχουν μάθει να καμαρώνουν όποτε βλέπουν την ελληνική σημαία σε άξια χέρια… Πανηγυρίζουν και αυτοί που αν ο Γιάννης δεν ήταν ταλαντούχος μπασκετμπολίστας δεν θα θεωρούσαν ποτέ ότι αξίζει να γίνει Έλληνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
 
«Η κυβέρνηση είπε πως η ιθαγένεια δίνεται ως επιβράβευση. Ουσιαστικά λέει λοιπόν σε όλα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα πως θα πρέπει όλοι να είστε Αντετοκούμπο αλλιώς δεν πρόκειται να πάρετε την ιθαγένεια. Αυτό νομίζω πως είναι το μήνυμα», τονίζει ο Μοαβία Άχμετ στο tvxs.gr.
 
Την Παρασκευή από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως «η χώρα μας υπέστη μια άοπλη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών». «Δεν μπορούν άλλο οι πόλεις μας να είναι υπό κατάληψη», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «δεν μπορούν να μείνουν στη χώρα μας. Δεν τους αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία μας».
 
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ο πρωθυπουργός συνεχάρη την Τρίτη τον Γιάννη Αντετοκούμπο για το επιτυχές πλασάρισμά του στα ντράφτ του NBA και τον ευχαρίστησε καθώς όπως είπε «τιμά τα εθνικά μας χρώματα». Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον νεαρό μπασκετμπολίστα και στις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε ως παιδί μεταναστών στην Ελλάδα, σημειώνοντας: «Θέλω να σ’ ευχαριστήσω και να σου πω ότι είναι μεγάλη συγκίνηση, όλος ο ελληνικός λαός έχει δει το πόσο αγωνίστηκες από μικρό παιδί, για να βοηθήσεις τα αδέλφια σου και έχεις γίνει παράδειγμα για πολλούς».
 
«Και θέλω να σου πω με μεγάλη συγκίνηση και κάτι ακόμα: Να το βγάλω, όπως το αισθάνομαι: Εύχομαι στην Αμερική να τους τρελάνεις με τα καρφώματά σου», πρόσθεσε. «Να είστε καλά, να είστε δυνατοί. Μας δίνεις πολύ μεγάλη χαρά και ευχαριστώ για το καπέλο. Θα σε παρακολουθούμε. Και ήθελα να ξέρετε ότι για μας είναι μια μέρα χαράς που σε βλέπουμε και όλη η Ελλάδα είναι πολύ συγκινημένη μαζί σου. Ευχαριστούμε εκεί που σηκώσατε τη σημαία με τον αδελφό σου. Τους δείξατε έξω και λίγο Ελλάδα. Θα ήθελα να σου δώσω και ένα εικόνισμα το Άξιον Εστί, να σε φυλάει στις δύσκολες ώρες που θα έχεις εκεί, να τις κάνει πιο εύκολες», κατέληξε.
 
«Η συγκυβέρνηση, αφού αντιπάλεψε το νόμο για την ιθαγένεια, αφού αντιμετώπισε τον αθλητισμό σαν αποπαίδι, παρακολουθώντας τη ΓΓΑ να μετακινείται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υγείας, από το Υγείας στο Παιδείας και από το Παιδείας ξανά στο Πολιτισμού, έρχεται υποκριτικά και εξοργιστικά, να δρέψει τους καρπούς της επιτυχίας του Γιάννη Αντετοκούμπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Ο νιγηριανής καταγωγής καλαθοσφαιριστής, απέκτησε πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια. Όχι βέβαια χάρη στις διατάξεις του Ν.3838/10 τον οποίο πολέμησε ο κ. Σαμαράς και οι συνεργοί του, αλλά με ειδική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο συμπατριώτης μας Γιάννης Αντετοκούμπο, γεννήθηκε στην Ελλάδα, δούλεψε, «ανδρώθηκε» ως καλαθοσφαιριστής στα ελληνικά γήπεδα, πέρασε από τα θρανία των ελληνικών σχολείων και από τα γήπεδα του υπό «διωγμό» από την κυβέρνηση, αθλητισμού».
 
«Ο πρωθυπουργός, εκμεταλλεύεται σήμερα την επιτυχία ενός νέου, μια επιτυχία όμως που το σύστημα εξουσίας στο οποίο προΐσταται, έκανε τα πάντα να μην επιτευχθεί. Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τον αθλητισμό, όπως δεν έχει σχέδιο και για την ιθαγένεια. Επιχαίρει όμως και προσπαθεί να καρπωθεί την επιτυχία του  νεαρού αθλητή, προκλητικά και ανερυθρίαστα». «Κύριε πρωθυπουργέ, εσείς και τα ακροδεξιά σας δεκανίκια, αν ο Αντετοκούμπο ήταν εργάτης στα φραουλοχώραφα, θα τον πυροβολούσατε. Αν πήγαινε ανασφάλιστος σε δημόσιο νοσοκομείο, θα τον διώχνατε. Αν τον συναντούσατε στα φανάρια, θα τον λοιδορούσατε. Πριν υποδεχθείτε τον άξιο συμπατριώτη μας, οφείλατε να υποδεχθείτε και να λύσετε τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, της νέας γενιάς, των μεταναστών και των εργαζόμενων του τόπου μας. Πριν μιλήσετε για Ελλάδα, οφείλατε να φροντίσετε τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτήν», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η επιτάχυνση της διαδικασίας στην περίπτωση του Θανάση και του Γιάννη Αντετοκούμπο ήταν μία πράξη που ωφέλησε την Ελλάδα, και η δημόσια παρουσία τους τιμά την πατρίδα». Μάλιστα υποστηρίζει πως «την ίδια ευαισθησία δείχνει η Ελληνική Πολιτεία σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν έκτακτοι λόγοι όπως περιπτώσεις υγείας όπου απαιτείται νοσηλεία εκτός Ελλάδος ή περιπτώσεις σπουδών στο εξωτερικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιταχύνεται η διαδικασία και εάν οι αιτούντες πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια».
 
Επιπλέον σημειώνει πως η ιθαγένεια δόθηκε στα δύο παιδιά «βάσει των διατάξεων περί ανιθαγενείας», που «ισχύουν πάρα πολλά χρόνια και αφορούν σε περιπτώσεις παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα και είναι ανιθαγενείς». «Μοναδική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας ήταν να επιταχύνει τις διαδικασίες για να μπορέσει ο ένας εκ των δύο νέων Ελλήνων να συμμετάσχει στις επιλογές του αμερικανικού NBA», προσθέτει.
 
Η πραγματικότητα όμως για τους μετανάστες στην Ελλάδα και τα παιδιά τους είναι τελείως διαφορετική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος για «ευαισθησία» της ελληνικής πολιτείας. «Όλα αυτά τα χρόνια που φωνάζουμε για κοινωνική ένταξη άπειρες είναι οι πολιτικές αποφάσεις από το 1990 μέχρι σήμερα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Είναι πολιτικές που ούτε έλυσαν το ζήτημα του μεταναστευτικού, ούτε ανακούφισαν την κοινωνία και απλά γέννησαν και το κλίμα που βιώνουμε σήμερα», δηλώνει ο Μοαβία Άχμετ στο tvxs.gr. «Αυτή είναι ευθύνη όλων».
 
Μάλιστα ενδεικτικά αναφέρεται στα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Αθηναίων για το καινούργιο σύστημα «υπηρεσία μιας στάσης» για την έκδοση των αδειών παραμονής στο πλαίσιο του οποίου κλείνει το κέντρο του Δήμου Αθηναίων και η αρμόδια υπηρεσία μεταφέρεται σε άλλο χώρο. «Αυτό έπρεπε να λειτουργήσει άμεσα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, δεν ξέρουν καν που θα εγκατασταθεί η νέα υπηρεσία. Κάτι είπαν για την Πέτρου Ράλλη… 130.000 κόσμος θα στριμωχτεί σε ένα χώρο και όλοι θα δούμε εικόνες που δεν θα θέλαμε να βλέπουμε. Επομένως οι μετανάστες μόνο τέτοιου τύπου εξελίξεις περιμένουν», δηλώνει.