Στους 8.500 ανέρχονται οι υπεραιωνόβιοι που εμφανίζονται να λαμβάνουν σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τους οποίους οι περισσότεροι από 500 είναι άνω των 110 ετών. Τα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας πως ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία και με τη βοήθεια της Ασφάλειας αναζητούνται τα συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται εν ζωή ή αν έχουν αποβιώσει.

Ads

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο υφυπουργός Εργασίας και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, ο τελευταίος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», προσθέτοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει και καμία περίπτωση περικοπής ή αναδιάρθρωσης των επιδομάτων ανεργίας».

«Το υπουργείο αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις του πρώτο και πριν τα χρονοδιαγράμματα. Τις αλλαγές τις είχαμε δρομολογήσει πριν το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ και είμαστε περήφανοι για αυτό» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Στη συνέντευξη Τύπου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Λοβέρδο στο γεγονός ότι παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το Ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, εμφανίζεται το άρθρο 11 του νόμου για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το οποίο εκπονείται νέα αναλογιστική μελέτη με βάση τους αριθμούς του ασφαλιστικού νόμου σ’ ότι αφορά μια σειρά από θέματα, ως νέο μέτρο. Επίσης η πρόβλεψη του άρθρου 15 για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες εμφανίζεται ως νέο μέτρο. «Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Όποιος το κάνει αυτό παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό. Όσοι το λένε αυτό ψεύδονται ασύστολα».

Ads

Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε το νέο σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Οκτώβριο από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και από το 2011 θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία. Το μέτρο αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κατά έτος.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προανήγγειλε απογραφή των συνταξιούχων, προκειμένου να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της καταβολής παράτυπων συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό, μετά από έλεγχο μικρής έκτασης, ότι διαπιστώθηκαν εκατοντάδες καταβολές συντάξεων σε συνταξιούχους που έχουν πεθάνει πάνω από 10 χρόνια.

Ο υπουργός Εργασίας κλήθηκε να σχολιάσει και τα σενάρια περί ανασχηματισμού, σημειώνοντας πως «Είναι απαράδεκτο ένας υπουργός να συμμετέχει σε συζητήσεις για ανασχηματισμούς».

Όσον αφορά στο σχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Βρέττα τόνισε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

«Πλαφόν στις συνταγές»

Σχεδόν 2,5 ευρώ ανά συνταγή υπολογίζεται πως θα εξοικονομήσουν τα ταμεία από την κατάργηση των χειρόγραφων συνταγών, καθώς όπως εκτιμάται πως το 20-25% της φαρμακευτικής δαπάνης είναι «πλαστό». Ο γιατρός θα συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ασθενούς, τη διάγνωση και τα φάρμακα.

Με το νέο σύστημα κάθε γιατρός θα έχει πλαφόν στις συνταγές, ανάλογα με την ειδικότητά του, κι αν ξεπεραστεί τότε αυτόματα θα διακόπτεται η συνεργασία του με το ταμείο. Στον ασθενή θα εκτυπώνεται ένα αντίγραφο της συνταγής, η οποία θα πρέπει να εκτελείται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την καταχώρηση της. Ο μηχανισμός έχει δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατη η διαρροή προσωπικών δεδομένων.

«Δεν τίθεται θέμα μείωσης των επιδομάτων ανεργίας»

«Δεν τίθεται θέμα μείωσης των επιδομάτων ανεργίας, εξαιτίας της πρόβλεψης στο επικαιροποιημένο μνημόνιο για μείωση του προβλεπομένου κονδυλίου κατά 500 εκατ. ευρώ» σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα σήμερα στη Βουλή να θεωρήσει ως δεδομένο το «όχι» στην περικοπή των επιδομάτων, διαβεβαιώνοντας ότι τα 500 εκατ. θα εξευρεθούν από άλλη πηγή, χωρίς πάντως να την προσδιορίσει.

Στο άλλο ακανθώδες θέμα, της υποχρεωτικότητας εκ μέρους του υπουργού επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, που επίσης την καταργεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ο υπουργός άφησε ανοικτό το θέμα της διευθέτησης, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σημείωσε, πάντως, ότι θα αντιμετωπιστεί μετά από διάλογο και συνεννόηση και με τον υπουργό Οικονομικών η ρήτρα περί κατάργησης της δυνατότητας να κηρύσσει ο υπουργός υποχρεωτικά εκτελεστές τις συλλογικές συμβάσεις, κάτι που θα καταργούσε στην πράξη τις κλαδικές συμβάσεις.

Κατά τα άλλα, θετικά στο μεγαλύτερο βαθμό αντιμετώπισαν τα κόμματα της Βουλής τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προώθηση του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών εταιρειών,που θα επιχορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το μέτρο θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ.