Το ζήτημα της έλλειψης ιερέων είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα του πληθυσμιακού μαρασμού πολλών περιοχών. Ως αποτέλεσμα, οι κενές θέσεις εφημερίων εντοπίζονται κυρίως σε μητροπόλεις απομακρυσμένες, σε αντίθεση με εκείνες των αστικών κέντρων όπου συνωθούνται αρκετοί εφημέριοι σε κάθε ενορία.

Ads

«Πολλές από τις ενορίες που φαίνονται αποίμαντες είναι μικρά χωριά με λίγο εναπομείναντα πληθυσμό» σημειώνει ο μητροπολίτης Κυθήρων μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος». Οι κενές θέσεις στη Μητρόπολη Καρπενησίου, για παράδειγμα, ανέρχονται στις 47, στη Μητρόπολη Παραμυθίας (περιλαμβάνει την Πάργα, τα Σύβοτα, την Ηγουμενίτσα κ.τ.λ.) 51 θέσεις καλύπτονται από ιερείς γειτονικών ενοριών, ενώ στη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης οι κενές θέσεις είναι 58. Στη συγκεκριμένη μάλιστα αρχιερατική περιφέρεια οι υπάρχοντες κληρικοί συνολικά ανέρχονται στους 38! Μία ακόμη μητρόπολη στην οποία οι ελλείψεις εμφανίζονται σε ευρεία κλίμακα είναι η Μητρόπολη Κυθήρων.

Όπως υπογραμμίζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Υπάρχουν και περιπτώσεις χωριών τα οποία έχουν μείνει με πέντε έξι οικογένειες και στα οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί θέση εφημερίου. Με τον τρόπο αυτό αναγκαζόμαστε να εφαρμόζουμε, θα μπορούσαμε να πούμε, έναν τύπο… ενοριακού Καποδίστρια, όπου ένας κληρικός αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει 2-3 κοντινά χωριά».

Ως προς τις αιτίες του εν λόγω φαινομένου, ο κ.Χρυσόστομος τις αποδίδει κατά πρώτο λόγο στη «μόρφωση του κλήρου και το δεύτερο στην έλλειψη πρεσβυτέρων, δηλαδή το ότι οι νέες γυναίκες δεν δέχονται να γίνουν σύζυγοι υποψήφιων κληρικών. Παρόλο που πολλοί νέοι θα μπορούσαν να λύσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό με τρόπο αρκετά αξιοπρεπή, εντούτοις φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η κάλυψη αυτών των κενών».

Ads

Πηγή: Έθνος