Η Ευρώπη οφείλει να πάρει αποφάσεις, τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ε.Ε. «δεν μπορεί να ασκεί μόνο νομισματική πολιτική και να διαχειρίζεται την αγορά της χωρίς να διαθέτει εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων, όπως έχουν όλες οι οικονομικές υπερδυνάμεις».

Ads

Ο κ. Μόσιαλος επαναλαμβάνει τη θέση της κυβέρνησης για το τι μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας και της ευρωζώνης, και αναφέρεται σε ένα «πρώτο στάδιο λύσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λύσεις αυτές «πρέπει να οδηγούν, με ασφάλεια και σταθερότητα στην ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών της ευρωζώνης και στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης αυτού του χρέους».

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί με συστηματικό και συστηματικό τρόπο στις υποχρεώσεις αυτές».

Στη δήλωσή του ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται και στις προσπάθειες που έχει καταβάλει τους προηγούμενους 18 μήνες ο πρωθυπουργός, διατυπώνοντας σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τονίζει ότι «δυστυχώς η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί» και επέλεξε να ακολουθεί τα γεγονότα, αντί να προλαβαίνει τις εξελίξεις.

Ads

Τώρα, προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήρθε η ώρα της Ευρώπης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ασκεί μόνο νομισματική πολιτική και οφείλει να πάρει αποφάσεις, που να δημιουργούν ένα οικονομικό πλαίσιο, σε βάθος χρόνου, για την οικοδόμηση μια ανταγωνιστικής Ευρώπης, που ταυτόχρονα θα είναι αλληλέγγυα προς όλα τα μέλη της».