Άμεσα αναδασωτέα κηρύχθηκε η καμένη έκταση του φοινικοδάσους της Πρέβελης, μετά από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Νομαρχία Ρεθύμνης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης με εκπροσώπους αρμόδιων και τοπικών φορέων, βουλευτών και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ads

Στην περιοχή απαγορεύτηκε η βοσκή, σε ακτίνα άνω των 700 μέτρων, καθώς αρχίζουν άμεσα τα έργα φύλαξης της πληγείσης περιοχής και οι μελέτες που θα αναδείξουν το βέλτιστο τρόπο διαχείρισής της.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν προτάσεις που αφορούν: στην οριοθέτηση καμένης έκτασης, στην κήρυξη αναδασωτέας της έκτασης που κάηκε, στην αναμόρφωση της περίφραξης στην περιοχή, αλλά και στην ενίσχυση αυτής, ειδικότερα στην καμένη έκταση, παρεμβάσεις στο μονοπάτι από τη Μονή προς την παραλία για την προστασία και την ασφάλεια της προσβασιμότητας, στη φύλαξη του χώρου σε 24ωρη βάση από την Αγροφυλακή, στην άμεση εγκατάσταση στο Φοινικόδασος συστήματος ποτίσματος – ψεκασμού με χρήση των νερών του ποταμού, στην κοπή-καθαρισμό των καμένων στο χώρο του Φοινικοδάσους και τυχόν αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις, στον αυστηρό έλεγχο και την επίβλεψη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις κάθε δραστηριότητας και λειτουργιών στην περιοχή, μελέτη αποκατάστασης του Φοινικοδάσους και τρόπου διατήρησης του είδους των φοινίκων, η οποία θα υποδηλώνει τη μοναδικότητα και τη σημασία του Φοινικοδάσους για το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνα Κυριαζόγλου, θα υπάρξει συμπαράσταση σε οικονομική βάση, ωστόσο θα πρέπει οι λύσεις να είναι γρήγορες σε ό,τι αφορά το χρόνο παρεμβάσεων αλλά με μειωμένο κόστος λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί.

Ads

Όπως υποστήριξε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούτζος, ο τόπος που επλήγη από τη φωτιά θα πρέπει να αποδοθεί συνολικά στη φύση μέσω μιας συνολικής πρότασης σε συνεργασία και με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη σύστασης ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής και όχι μόνο αξίας, μέσω του οποίου θα υπάρχει η μέριμνα και η αποτελεσματική προστασία αυτών των περιοχών.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργης Παπαδάκης, επισήμανε σε συνεργασία με την περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές στη διπλανή από την καμένη έκταση παραλία και θα απομακρυνθούν ποδήλατα και παράνομες υπηρεσίες.