Σε απεργία πείνας οδήγησαν χθες τους περίπου 20 κρατούμενους μετανάστες στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Οι ίδιοι κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί τους είχαν απαγορέψει την πρόσβαση στην τουαλέτα και δεν τους άφηναν να πλυθούν.

Ads

Όπως επισημαίνει στο tvxs ο Πέτρος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), το κρατητήριο είναι υπόγειο και έχει μόνο δύο παράθυρα για εξαερισμό. Οι αστυνομικοί μάλιστα δεν κατεβαίνουν και κανείς δεν βρίσκεται εκεί για να τους ανοίξει όταν ζητούν να πάνε στην τουαλέτα, καθώς –όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο διοικητής του Α.Τ.- οι αστυνομικοί δεν αντέχουν να βρίσκονται εκεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, οι κρατούμενοι επισημαίνουν ότι οι αστυνομικοί τους έδιναν μπουκάλια Coca-Cola προκειμένου να ικανοποιούν τις σωματικές τους ανάγκες ενώ είχαν να πλυθούν δεκαπέντε ημέρες. Ακόμα, υπήρχε και ένας άρρωστος μεταξύ των κρατουμένων χωρίς να τον έχει εξετάσει γιατρός.

Οχτώ από τους κρατούμενους κατήγγειλαν τα παραπάνω στην Πακιστανική Κοινότητα και την ΚΕΕΡΦΑ, οι οποίες προώθησαν την καταγγελία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι συνθήκες –έστω προσωρινά- βελτιώθηκαν και η απεργία έληξε, και ο διοικητής του τμήματος δεσμεύθηκε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Η Πακιστανική Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ προχωρούν στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να καταθέσουν άμεσα οι κρατούμενοι αιτήματα για άσυλο.

Ads