Με επιχείρημα την απουσία ενός νέου, πλήρως χρηματοδοτούμενου και αξιόπιστου προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καθώς και την ενισχυμένη αβεβαιότητα για το ρόλο των ιδιωτών πιστωτών, ο οίκος Fitch υποβάθμισε εκ νέου τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «CCC» από B+. Το ελληνικό χρέος αξιολογείται πλέον ως «υψηλού κινδύνου» (junk).

Ads

Οι οίκος υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «C» από «B», ενώ ανακοίνωσε ότι αφαιρεί τις αξιολογήσεις από το καθεστώς Rating Watch Negative.

Στη σχετική του ανακοίνωση, ο Fitch σημειώνει πως η υποβάθμιση αντανακλά την απουσία ενός νέου, πλήρως χρηματοδοτούμενου και αξιόπιστου προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη αβεβαιότητα για το ρόλο των ιδιωτών πιστωτών σε οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση καθώς και με την εξασθενημένη μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας.

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα είχε υποβαθμιστεί ακι πάλι από τον Fitch στις 20 Μαΐου, στην κατηγορία Β+ από ΒΒ+. Ο οίκος είχε μάλιστα προειδοιήσει τότε πως ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβαθμίσεις εάν Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν ετοιμάσουν αξιόπιστο σχέδιο για την ελληνική κρίση χρέους.

Ads

Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις τρεις βαθμίδες πριν από την αξιολόγηση DDD, που σηματοδοτεί ότι μια χώρα έχει κηρύξει στάση πληρωμών, δηλαδή δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ ζήτησε την αποδοχή μιας προσωρινής στάσης πληρωμών της Ελλάδας προς όφελος μίας ουσιαστικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung SZ, όπου μιλά ο Ολλανδός υπουργός, η άποψη αυτή έχει προφανώς επικρατήσει στο κλαμπ των «17».

ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση της Fitch δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

«Είναι άξιο απορίας γιατί η Fitch προέβη στην σημερινή ανακοίνωσή της, παρότι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι ήδη και αποφασισμένο και γνωστό» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών. Τονίζει ακόμη ότι η σημερινή απόφαση της Fitch δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα.

«Σε συνέχεια μιας σειράς πρόσφατων υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη, ο Οίκος Fitch υποβάθμισε σήμερα και το ελληνικό δημόσιο χρέος σε CCC. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch, η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το τελικό σχήμα του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδος μέχρι τα μέσα του 2014, με νέο δάνειο της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, καθώς και το οριστικό σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Όπως όμως αποφάσισε το Eurogroup την Δευτέρα, το νέο πρόγραμμα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και πρέπει να καταβληθεί η νέα δόση στην Ελλάδα, ενώ το ακριβές σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται τώρα μέσα από εντατικές διαδικασίες και πάντα μέσα στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup που λήφθηκε παρουσία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Η σημερινή απόφαση της Fitch δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα» καταλήγει.