Το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου υπέρ της στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό. Όπως διευκρίνισε τέτοιος φόρος δεν θα επιβληθεί, τουλάχιστον μέσα στο 2010.

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στην ιδέα ενός νέου φόρου, έως ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό, την ίδια στιγμή που απαιτούνται ετησίως 4 δισ. ευρώ ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο. Ο ίδιος τόνισε ότι τα ταμεία πρέπει πρώτα να εκποιήσουν την περιουσία τους για να καλύψουν τα ελλείμματα και μετά να προσέλθουν στο κράτος για επιχορήγηση.

«Ήδη, υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού και σε περίπτωση που προχωρούσαμε στο νέο φόρο, οι φορολογούμενοι θα επωμίζονταν το βάρος αυτών που εισφοροδιαφεύγουν» είπε.

Ως πιθανές λύσεις για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, πρότεινε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών κατά μία μονάδα και την απόδοση έμμεσου φόρου ο οποίος θα αποδοθεί απο τα τυχερά παιχνίδια.

Ads

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο διάλογος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη .

Ο εκπρόσωπος των συνδικάτων κ. Ρομανιάς τόνισε ότι δεν θα πρέπει να καταμετρούνται οι δαπάνες προνιακού χαρακτήρα στον προϋπολογισμό μέσα στους λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, και πρότεινε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εκτιμώντας πως θα μπορούσε να αποφέρει στο σύστημα μέχρι και 3 δισ.ευρώετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια.