«Υπεράνθρωπη προσπάθεια» χρειάζεται σύμφωνα με τους Financial Times να καταβάλει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία. Στο δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στο μέλλον της ευρωζώνης, οι Financial Times αναφέρουν ότι τα «υψηλά επιτόκια που συνοδεύουν το ελληνικό χρέος δείχνουν ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί».

Ads

Όπως σημειώνει η εφημερίδα η πρόβλεψη αυτή ενισχύεται από το υπέρογκο δημόσιο χρέος που αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2012-13, η ανάγκη να τρέξει η Ελλάδα πλεόνασμα της τάξεως του 6% τα επόμενα χρόνια, οι πιθανές κοινωνικές αναταραχές, οι ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και οι εσωκομματικές αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι «άτομα μέσα στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι όσα κάνει η κυβέρνηση δεν είναι σοσιαλιστικά», ωστόσο ο ίδιος απαντά ότι «ούτε η πτώχευση είναι σοσιαλιστική».

Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μία ενδεχόμενη πτώχευση θα έχει συνέπειες μεγαλύτερες από την κατάρρευση της Lehman Brothers, και επισημαίνεται ότι θα πλήττονταν οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Ads

«Το γεγονός ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν μία κρυφή διάσωση των γερμανικών τραπεζών ήταν ένας σημαντικός λόγος, αν και δεν έγινε αναφορά σε αυτόν, για την προθυμία του Βερολίνου να συμφωνήσει», σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σε άλλο δημοσίευμά τους οι Financial Times χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά ομολόγων ως τον «σταρ» του τελευταίου τριμήνου, καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο ότι η Αθήνα μπορεί να ανατρέψει την οικονομική κατάσταση. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα αυτή την περίοδο ηγούνται των αντίστοιχων των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης σε τιμές, αποδόσεις και έσοδα.

Εν τω μεταξύ, πτώση καταγράφουν την Τετάρτη τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, υποχωρώντας ακόμα και στις 662 μονάδες βάσης.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διακόψει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και να αρχίσει να σκέφτεται την αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: Financial Times: Μεγάλη φιλοδοξία η διάσωση του ευρώ, αλλά σαθρά τα θεμέλια