Σε φραστικό λάθος αποδίδουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί αναστολής του Μνημονίου. Η δήλωση αυτή έδωσε την αφορμή στην τρικομματική κυβέρνηση να εξαπολύσει χθες σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη νέα θέση του κ. Τσίπρα ότι θα σκίσει το μνημόνιο».

Ads

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα επί του θέματος, στην ομιλία του το μεσημέρι της Πέμπτης στην ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.
 
Αναφερόμενος στην αποστροφή του κ. Τσίπρα στο συνέδριο του Economist περί αναστολής του Μνημονίου, ο Δημήτρης Βίτσας έκανε λόγο για διαστρέβλωση από το γραφείο Τύπου της ΝΔ.
 
Επισήμανε πως από τον Μάρτιο του 2010 η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η ίδια, δηλαδή να ακυρωθεί το μνημόνιο και να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους όπως έγινε το 1953 με τη Γερμανία. Το δημόσιο χρέος και τα δημόσια χρέη των κρατών – μελών του νότου, όπως τόνισε, δεν είναι βιώσιμα.

Για «λεκτικό λάθος» του Αλέξη Τσίπρα μίλησε μέσω του ραδιοφώνου του Σκάι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. «Προφανώς και επρόκειτο για λεκτικό λάθος του Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας ανέγνωσε πάνω από 10 φορές ότι τα μνημόνια θα καταργηθούν όπως γράφονταν στο κείμενο που είχε μπροστά του. «Σε ένα σημείο ήταν μια λεκτική ακροβασία και βρέθηκαν οι πάντες να βγάζουν συμπεράσματα», κατέληξε ο κ. Κοντονής.
 
Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε: «Είπαμε ό,τι λέγαμε πάντα. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κατάργηση, την αναστολή, την αντικατάσταση κλπ. Έχουν φτωχύνει τον ελληνικό λαό, μην φτωχύνουν και το λεξιλόγιό μας».
 
Είναι τελείως διαφορετικό το «καταργώ» από το «αναστέλλω», σχολίασε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης τόνισε σχετικά: «Στο Κερατσίνι θα έλεγε ‘θα το σκίσουμε’. Στον Economist είπε θα το ‘αναστείλω’. Μιλάει ανάλογα με το ακροατήριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφήνει να ξέρουμε τι θα κάνει με το Μνημόνιο».

Την Πέμπτη, Κουμουνδούρου και κυβέρνηση επιδόθηκαν σε πόλεμο ανακοινώσεων, με τη ΝΔ να αναφέρει πως «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη νέα θέση του κ. Τσίπρα για το μνημόνιο – το οποίο, τελικά δεν θα σκίσει, αλλά θα αναστείλει». Με αφορμή μάλιστα δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη λίγες ώρες νωρίτερα, το γραφείο Τύπου της ΝΔ παρατήρησε: «και ο Κοινοβουλευτικός του Εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης έσπευσε να τον αδειάσει, υπενθυμίζοντάς του ότι έχουν μιλήσει για ακύρωση…». «Τελικά ποιος είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Λαφαζάνης;», τόνισε.
 
«Κατάργηση, σκίσιμο, ακύρωση, επαναδιαπραγμάτευση ή αναστολή;», διερωτήθηκε το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ παρατήρησε: «λύση δεν είναι καμία από τις ποικίλες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η καταγγελία, η αναστολή, η παύση, το σκίσιμο, η αντικατάσταση, η ακύρωση των συμφωνιών της χώρας κλπ».
 
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τα γνωστά χαλκεία της ΝΔ, συνεπικουρούμενα και από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ», τα οποία «ανακάλυψαν» στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist υπαναχώρηση από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κατάργηση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων».

Ads