Στο κενό έπεσαν οι προσδοκίες των ζωοφιλικών οργανώσεων και σωματείων για ένα νέο αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για το κυνήγι. Όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, η νέα ρυθμιστική εγκύκλιος για το κυνήγι του υπουργείου περιβάλλοντος διέψευσε τις υποσχέσεις της υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, για διαφορετική στάση του υπουργείου της απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και τις ελπίδες των οργανώσεων για τον περιορισμό του «ευγενούς», όπως το αποκαλούν ειρωνικά, σπορ.

Ads

Σύμφωνα με την επιτροπή, η νέα ρυθμιστική αποτελεί μια αντιγραφή της περυσινής, ενώ σε ορισμένα σημεία της εμφανίζεται χειρότερη. Την ίδια ώρα, οι υποσχέσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το κυνήγι πάνε περίπατο.

«Mε λύπη μας διαπιστώνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι τα διάφορα οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα και κυρίως αυτά των κυνηγών, των Συλλόγων τους και των Ομοσπονδιών τους και η τακτική της μικροπολιτικής, εν όψει και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, νίκησαν την προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της φύσης» αναφέρεται σε επιστολή της επιτροπής.

Όπως επισημαίνεται δε, παρά τις υποσχέσεις τόσο της Υπουργού, κ. Μπιρμπίλη, όσο και του υφυπουργού, κ. Μωραίτη για συμμετοχή των φιλοζωικών φορέων στην φετινή διαβούλευση, οι οργανώσεις δεν εκλήθησαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων σκοπεύει πάντως μετά από συνεννόηση με τους φορείς που αγωνίζονται για την κατάργηση του κυνηγιού να προχωρήσει σε προσφυγή κατάργησης της νέας ρυθμιστικής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ads

«Ταπεινός υπηρέτης των κυνηγών το υπουργείο Περιβάλλοντος»

Στο πλευρό των ζωοφιλικών οργανώσεων και οι Οικολόγοι Πράσινοι που σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος «ταπεινό υπηρέτη των κυνηγών» και τη νέα ρυθμιστική υπουργική απόφαση «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των κυνηγετικών συμφερόντων».

Η θεματική ομάδα των Οικολόγων Πρασίνων για τα δικαιώματα των Ζώων έχει προτείνει την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την κατάργηση του κυνηγιού σε σαφή χρονικό ορίζοντα, την συστηματική εποπτεία για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στο χρονικό αυτό διάστημα αλλά και τη μετατροπή της οικονομίας που συνδέεται με το κυνήγι σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον όπως ο οικοτουρισμός.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους πάντως, παρά την ελπιδοφόρα πρόσφατη απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Όπως αναφέρουν, κατά δήλωση των ίδιων των κυνηγών, το νέο πλαίσιο δεν έχει διαφοροποιηθεί από αυτό των προηγούμενων ετών που έχει επανειλημμένα κριθεί παράνομο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τονίζουν δε, ότι «δίνει στους κυνηγούς το ‘πράσινο φως’ χωρίς τις απαιτούμενες εξειδικευμένες μελέτες ανά περιοχή για τις επιπτώσεις του κυνηγιού στην τοπική πανίδα, απορρίπτει τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και αναιρεί τη ρητή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κατά την έκδοση της προηγούμενης Ρυθμιστικής, για το 2009-2010, ότι η απόφαση εκείνη δεν αποτελούσε πρόκριμμα για το μέλλον».

«Μόνη ουσιαστική διαφορά από πέρσι, είναι ότι το κράτος θα εισπράττει και ένα μέρος του ποσού που προοριζόταν για τις συνδρομές των κυνηγών προς τις οργανώσεις τους. Το αξίζει, γιατί και το ίδιο φέρεται σαν να ήταν κυνηγετική οργάνωση που λογοδοτεί αποκλειστικά σε κυνηγούς» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος.