Υπομονή έως να εφαρμοστεί το νέο προεδρικό διάταγμα για το Άσυλο φαίνεται πως «συνιστά» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στους Ιρανούς απεργούς πείνας που από τις 19 Ιουλίου έχουν κατασκηνώσει απέναντι από την Ύπατη Αρμοστεί του ΟΗΕ ζητώντας άσυλο.

Ads

Σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και την Ένωση Μεταναστών Εργατών, η τοποθέτηση των εκπροσώπων του υπουργείου αγνοεί την κρίσιμη κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των απεργών πείνας, προτείνοντας υπομονή μέχρι να εφαρμοστεί το νέο προεδρικό διάταγμα για το Άσυλο στα τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα σε αντιπροσώπους των δύο οργανώσεων και των εκπροσώπων του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Βασίλειο Κουσούτη και Σοφία Μπότζιου τέθηκε επί τάπητος η κρισιμότητα της υγείας των Ιρανών απεργών πείνας που ζητούν άσυλο αλλά και οι δραματικές εξελίξεις λόγο των καταστροφικών πλημμύρων στο Πακιστάν.

Η αντιπροσωπεία απαίτησε άμεση αλλαγή στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο γενικά αλλά και την αντιμετώπιση των Ιρανών απεργών πείνας που σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση της Όλγας Κοσμοπούλου, μέλους της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους. Επεσήμαναν δε, ότι «δεν πάει άλλο με τις απώλειες ζωής στον Έβρο και τους ομαδικούς τάφους μεταναστών καθώς και με την συνεχιζόμενη απάνθρωπη κατάσταση στην Π. Ράλλη».

Ads

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος η ΕΝΟΤΗΤΑ, Τζαβέντ Ασλάμ, έθεσε το αίτημα της άμεσης παύσης των απελάσεων των Πακιστανών μεταναστών και προσφύγων αυτή την περίοδο, την ώρα που η ανθρωπιστική καταστροφή βάζει επιτακτικά το ζήτημα της στήριξης των εκατομμυρίων πλημμυροπαθών του Πακιστάν. Ταυτόχρονα, ζήτησε άμεση απόδοση νομίμων εγγράφων παραμονής και ασύλου σε ανθρώπους που έχουν να συντηρήσουν οικογένειες οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις καταστροφικές πλημμύρες. Σύμφωνα με δήλωση των εκπροσώπων του υπουργείου, το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους.

Οι δύο οργανώσεις έκριναν μη ικανοποιητική τη συνάντηση και την αντιμετώπιση από τους εκπροσώπους του υπουργείου και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις καλώντας τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς και τις κινήσεις υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.