Πολλαπλές και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία προειδοποίησε πως «το σενάριο αποµάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η µεθόδευσή του». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs.gr ήταν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση που είχε θέσει θέμα πιθανής αποχώρησης από την ευρωζώνη και κατέληξε στη δημιουργία από πλευράς της Γερμανίας ενός non paper με τους λόγους για τους οποίους η έξοδος από το ευρώ δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Ads

Πληροφορίες θέλουν συνεργάτες του πρωθυπουργού να υποστηρίζουν ότι δεν προϋπήρξε συνεννόηση με την κ. Δαμανάκη για τη δήλωση η οποία εν συνεχεία διαψεύστηκε από την Κομισιόν και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή. Σύμφωνα με το «Βήμα» πολλοί πιστεύουν, ωστόσο, ότι η παρέμβασή της ζητήθηκε για να ενισχυθεί το δίλημμα που θέλει να θέσει η κυβέρνηση στα κόμματα και στους πολίτες. Μάλιστα, αναφέρεται ότι από το Μέγαρο Μαξίμου κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι υπήρξε κάποια τηλεφωνική επικοινωνία έπειτα από τη δημοσιοποίηση της δήλωσης, αλλά δεν ήταν σαφές αν αυτή έγινε με τον κ. Παπανδρέου ή με τον κ. Γ. Πεταλωτή. Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες η κ. Δαμανάκη φέρεται είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τη δραματική μεταστροφή του κλίματος που υπήρχε στις δανείστριες χώρες, αν κι αυτό δεν είχε εκδηλωθεί σε επίπεδο Κομισιόν η Eurogroup.

Αντιδράσεις από «πράσινους» και αντιπολίτευση

Πάντως στελέχη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης άνοιξαν πυρ εναντίον της κ. Δαμανάκη. Μιλώντας στην ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε ότι η δήλωση Δαμανάκη δεν βοήθησε. «Δεν υφίσταται αυτό το θέμα και τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν».Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης, υποστήριξε επίσης για την δήλωση της κ. Δαμανάκη περί μεθοδεύσεων για επιστροφή στη δραχμή, ότι «δεν βοηθάει».

«Η κ. Δαμανάκη βρίσκεται σε απομόνωση και γι’ αυτό έκανε αυτήν την εκτός πραγματικότητας δήλωση. Θέλει να δραματοποιήσει την κατάσταση σε τέτοιο σημείο, ώστε να πάρει η κυβέρνηση τα μέτρα που δεν μπορεί να πάρει αλλιώς» τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα», οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ούτε σε επίπεδο οργάνων της ΕΕ και τονίζουν ότι ούτε και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει πηγές που υποστηρίζουν ότι ανάλογη αναφορά με αυτή της κ. Δαμανάκη είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Εµείς ουδέποτε αντιµετωπίσαµε τέτοιο ενδεχόµενο, αλλά ούτε και έχει υπάρξει συζήτηση σε κάποιο όργανο της Ευρώπης µε αυτό το αντικείµενο. Η Μαρία ∆αµανάκη έδωσε µια δραµατική διάσταση σε ένα σενάριο το οποίο κάποιοι διακινούν στην ΕΕ ή σε κάποια µέσα ενηµέρωσης» δήλωσε στην εφημερίδα από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Ζυγίζει» το δημοψήφισμα η κυβέρνηση

Τις παρενέργειες ενός δηµοψηφίσµατος φέρεται να ζυγίζει η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά τα σενάρια που ήθελαν τον πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο και παρά τις διαψεύσεις που ακολούθησαν. Σύμφωνα με τα «Νέα» το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται από χθες τα υπέρ και τα κατά για το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος. Πάντως σε περίπτωση που αυτό διενεργηθεί, η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτό αµέσως µετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής, με διακύβευμα την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη. Ωστόσο ήδη αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν με δηλώσεις του ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος.

Δημοψήφισμα «στρακαστρούκα» χαρακτήρισε από την πλευρά του, την πρόταση Δασκαλόπουλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το δημοψήφισμα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, ωστόσο η πορεία είναι ρευστή και μπορεί να φέρει εκλογές».

«∆εν νοµίζω ότι χρειάζεται ένα τέτοιο δηµοψήφισµα διότι κατ’ αρχάς τα δύο µεγάλα κόµµατα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας, δεν το συζητάω καθόλου» υποστήριξε χθες στον Flash ο Τηλέµαχος Χυτήρης. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου σχολίασε στον ίδιο σταθµό πως «ένα δηµοψήφισµα, για να είναι στοιχειωδώς σοβαρό, απαιτεί µια πολύ συγκροτηµένη επεξεργασία και πολύ ενδελεχή ενηµέρωση του ελληνικού λαού». Επίσης, ο Πέτρος Ευθυµίου σχολίασε ότι «αν και δηµοψήφισµα µε πολιτικό διακύβευµα µπορεί να γίνει, δηµοψήφισµα µε δηµοσιονοµικό διακύβευµα δεν µπορεί να γίνει».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το «Έθνος», ο Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να «ρίξει» το χαρτί των εκλογών στην περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενδεχόμενο το οποίο, βρίσκει αντίθετη τη ΝΔ. Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, όπου πραγματοποιήθηκε χθες σειρά συσκέψεων για το θέμα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εισηγήθηκαν στον πρόεδρο της ΝΔ να καταθέσει αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι «παίζει» με τους θεσμούς και με τα κεκτημένα ετών.

Χθες, πάντως, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Μιχελάκης έδωσε μία πρώτη «γεύση» της τακτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ. Με αφορμή και την παρέμβαση της κυρίας Μ. Δαμανάκη, σημείωσε ότι «είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών». «Διλήμματα, όπως μέσα ή έξω από την Ευρώπη και μέσα ή έξω από το ευρώ, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι είναι ακατανόητο να έρχεται το θέμα αυτό, τώρα στο προσκήνιο. «Εάν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα πριν ψηφίσει το μνημόνιο».