Ανικανότητα να συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους της κυπριακής κρίσης καταλογίζει στην Ευρωζώνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο. Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος, η πλειοψηφία της ευρωζώνης, με κέντρο τη Γερμανία, επέβαλαν μια τιμωρητική λύση στην Κύπρο, μετατρέποντας «μια τραπεζική και δημοσιονομική κρίση σε εθνική δοκιμασία». Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι η περιπέτεια της Κύπρου ακυρώνει τους προπαγανδιστικούς μύθους για μονομερείς λύσεις που οδηγούν έξω από την ευρωζώνη και τονίζει ότι η λύση για παραμονή στο ευρώ ήταν αναγκαία.

Ads

 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζει την ολόψυχη συμπαράσταση στον ελληνισμό της Κύπρου και τονίζει ότι πρώτιστο μέλημα είναι η αποτροπή τυχόν δυσμενών διεθνοπολιτικών συνεπειών από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις. Αναφερόμενος στη στάση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων τονίζει ότι έχουν βγει τα συμπεράσματα για το ποια είναι η υπεύθυνη προοδευτική και πατριωτική στάση, καθώς και σχετικά με τα ελληνικά ζητήματα αναφέρει ότι στην εθνική ανάκαμψη οδηγεί η εθνική στρατηγική που ψήφισε ο ελληνικός λαός τον περασμένο Ιούνιο.
 
«Η Ευρωζώνη, μέσα στην οποία επικρατούν οι γνωστοί συσχετισμοί που έχουν στο επίκεντρό τους τη Γερμανία, επέλεξε την Κύπρο ως πεδίο “τιμωρίας και συνετισμού”. Οι λόγοι δεν είναι χρηματοοικονομικοί και δημοσιονομικοί, αλλά πρωτίστως συμβολικοί και η επιλογή αυτή έγινε παρά το κόστος που μπορεί να έχει για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
«Ο ελληνικός λαός ζει τα τελευταία χρόνια την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας. Ξέρει όμως πολύ καλά ότι καλύτερη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει. Η εθνική στρατηγική που επικύρωσε ο ελληνικός λαός τον περασμένο Ιούνιο οδηγεί στην εθνική ανάκαμψη με τρεις προϋποθέσεις: αλήθεια, ενότητα, δουλειά» καταλήγει.
 
Η περιπέτεια της Κύπρου ακυρώνει τους προπαγανδιστικούς μύθους για μονομερείς λύσεις που οδηγούν έξω από την ευρωζώνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
 
«Η απόφαση είναι επώδυνη και εκφράζει την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως η επίτευξη λύσης εντός ευρώ είναι η αναγκαία επιλογή. Μόνον έτσι η Κύπρος αποφεύγει την οικονομική και πολιτική απομόνωση και τη χρεοκοπία. Είναι θετικό γεγονός η κατηγορηματική επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ καθώς και η προστασία των καταθέσεων στα καταστήματα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μαζί με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
 
Στη νέα κατάσταση η Κύπρος έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ύφεσης.
 
Η Κύπρος παραμένει μέρος του αγώνα για αλλαγή πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η ευρωπαϊκή ιδέα να ανανεωθεί στη συνείδηση των λαών, η οικονομική και η πολιτική ενοποίηση να προωθηθεί με αποφασιστικά βήματα».