Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών κεφαλαίων ύψους 50 δισ. ευρώ απασχολεί δημοσιεύματα τους διεθνούς Τύπου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Η Ελλάδα καταφέρεται εναντίον της Ε.Ε. και του ΔΝΤ». Τα 50 δισ. δεν φτάνουν με τίποτα, δηλώνει στο tvxs.gr ο κ. Πάνος Παναγιώτου, οικονομικός αναλυτής στο Λονδίνο, ενώ «πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπολύει και η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
Ads
Μιλώντας στο tvxs.gr, o κ. Παναγιώτου εξηγεί: Έχουμε σήμερα χρέος 345 δισ. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του ΔΝΤ το χρέος τον Φεβρουάριο του 2015 θα είναι 395 δισ. Επομένως, ακόμη κι αν πουλήσουμε και αφαιρέσουμε τα 50 θα έχουμε χρέος 345, όσο σήμερα. Και θα έχει πουληθεί η περιουσία. Δεν είναι λοιπόν μόνο 50 δισ., θα χρειαστούν και άλλα 50 δισ., και άλλα 50 δισ. Όταν είχαμε χρέος 300 δισ. μας είπαν ότι το χρέος είναι υπερβολικό, αλλά όσο εφαρμόζεται το πρόγραμμα τόσο το χρέος θα μεγαλώνει.
«Ζούμε το μαρτύριο του Σισύφου, ο βράχος είναι το χρέος. Όσους υπολογισμούς και να κάνουμε. Ακόμη και σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ή επαναγοράς των ομολόγων με νέο δανεισμό, το χρέος θα είναι μεγαλύτερο του ΑΕΠ. Θα έχουμε φτάσει εκεί που ξεκινήσαμε όταν υπογράψαμε το μνημόνιο», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, «η μια λύση είναι να συνεχίσουμε να παίζουμε το Σίσυφο για πάρα πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, αν όλα πάνε καλά, ίσως ο βράχος του χρέους να μικρύνει, αλλά θα έχουμε μικρύνει κι εμείς. Γιατί μετά από15 χρόνια θα έχουμε εξαντληθεί. Η άλλη λύση θα ήταν η κυβέρνηση να παίξει πολιτικά το παιχνίδι, με κύριο αποδέκτη τη Γερμανία, που κερδίζει από το ευρώ. Το Βερολίνο δεν μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι είμαστε τεμπέληδες, ότι δεν κάνουμε προσπάθειες, ο κ. Παπανδρέου έχει πετύχει να αλλάξει το κλίμα διεθνώς σε αυτό το σημείο. Πρέπει να πει κάναμε τα πάντα αλλά δεν βγαίνει έτσι. Ελάτε να βρούμε ένα τρόπο που να μην είναι καταστροφικός για τη χώρα, να μην υποθηκεύσουμε και τον αέρα της. Που σημαίνει πρακτικά γενναίο κούρεμα του χρέους και του μνημονίου, μπορείτε να το ονομάσετε όπως θέλετε. Και πρέπει να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο έτσι πολιτικά. Αν θέλετε εμένα στην εξουσία, θα πρέπει να βοηθήσετε».
Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της, η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε προβλέψει (δυστυχώς) την αποτυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον “μονόδρομο” που επέβαλε σε βάρος του ελληνικού λαού και την άκριτη υιοθέτηση του μνημονίου ως δήθεν μοναδικής πολιτικής “για την σωτηρία της χώρας”». Αναφερόμενη στις ανακοινώσεις της τρόικας για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, υπογραμμίσει: «για χάρη της ανταγωνιστικότητας απαιτούν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων αδιαφορώντας για την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας που θα επιφέρει. Τέλος απαίτησαν αποκρατικοποιήσεις της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μειωθεί το χρέος. Τίποτα δεν θα μείνει έξω από το ξεπούλημα, εκτός από τα αρχαία όπως οι ίδιοι είπαν, για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές μας».
Σενάρια πρόωρων εκλογών
Με αφορμή την κατάσταση που προέκυψε μετά την αποκάλυψη της τρόικας για συμφωνία με την κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, βρίθουν στο σημερινό Τύπο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με Τα Νέα, παρ’ ότι κυβερνητικές διαψεύδουν κατηγορηµατικά την πιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η παρέµβαση της τρόικας και η προσπάθεια υποκατάστασης της κυβέρνησης θα µπορούσαν να δώσουν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το αναγκαίο επιχείρηµα για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ίσως και τον Μάρτιο.
Πολλά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθούν από την έκβαση της διαπραγµάτευσης για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ, όπως και τη θεσµοθέτηση του µόνιµου ευρωπαϊκού µηχανισµού στήριξης, ο οποίος θα σηµάνει το τέλος της αβεβαιότητας για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Αν παρασχεθούν εγγυήσεις ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου, η οποία αναµένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είχε στα χέρια του το ισχυρό χαρτί που χρειάζεται για να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής, εκτιμούν οι ίδιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση η πόρτα για πρόωρες εκλογές παραµένει ανοιχτή µετά και τις διαστάσεις που έχει λάβει η πολιτική διαµάχη που ακολούθησε την παρέµβαση της τρόικας, µε οµαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Εκτός αυτού, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε μέσω της ΝΕΤ πως «η διεξαγωγή εκλογών σε αυτή τη συγκυρία θα είναι λάθος για την οικονομία» αλλά «αν συνεχιστεί το μπάχαλο» αναγκαστικά θα πρέπει να πάμε σε εκλογές.
“Έπρεπε να είχαμε λάβει τα μέτρα μας και πρέπει να αναζητήσουμε και τις δικές μας ευθύνες” είπε ο Απ. Κακλαμάνης σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Τρόικας επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς όπως επισήμανε “όφειλε από πέρυσι να ξεκαθαρίσει αυτά τα σούρτα φέρτα της τρόικας“. “Ο κόσμος έπρεπε να είχε ενημερωθεί από την επίσημη κυβέρνηση” υποστήριξε, τονίζοντας ότι η τρόικα μίλησε για τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ από τη πώληση ακίνητης δημόσια περιουσίας ενώ η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα για τη συγκέντρωση 15 δισ. από την αξιοποίηση αυτής.
“Εγώ ως βουλευτής δεν θα ανεχτώ να εμφανισθούν οι ίδιοι ή άλλοι στη θέση τους, οι οποίοι είναι εμπειρογνώμονες και να κάνουν δηλώσεις με πολιτικό περιεχόμενο” υπογράμμισε ο Απόστολος Κακλαμάνης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την οικονομία, αλλά σημείωσε ότι “το κόστος είναι χειρότερο όταν μια χώρα δίνει την εικόνα ενός φρενοκομείου. Το κλίμα που πυροδοτούν κάποιοι είναι λάθος, όμως αν συνεχιστεί αυτό το μπάχαλο πρέπει να πάμε σε εκλογές“.
Χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης ορθή αλλά με αδυναμίες, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στον φορολογικό νόμο. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις κινητοποιήσεις ομάδων που αρνούνται να πληρώσουν διόδια. “Ο κόσμος που πεινά κάνει μεγαλύτερη υπομονή από αυτούς που δήθεν κάνουν την επανάσταση τους” και επηρεάζουν αρνητικά τη νέα γενιά είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα για το οξύμωρο της υπόθεσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχηγό πολιτικό κόμματος να πηγαίνει και να σηκώνει τις μπάρες των διοδίων.
Ο κ. Κακλαμάνης σχολίασε και το προπηλακισμό που εισέπραξε πέρσι όταν εμφανίστηκε δημοσίως σε διαδήλωση, πέρυσι την πρωτομαγιά, την οποία απέδωσε σε άτομα που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη καταφέρθηκε εναντίον των ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για “μιντιακή ολιγαρχία” κάποιων επιχειρηματιών που απαξιώνουν τα πάντα στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.
Διαμαντοπούλου: «Δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει η υπαλληλία να δίνει συνεντεύξεις»
Kατά κλιμακίου της τρόικας των ελεγκτών στράφηκε σήμερα μέσω του Σκάι η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αποκαλώντας τους «υπαλλήλους», ενώ διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να δίνουν συνεντεύξεις». «Είχαμε ένα δύσκολο και αντιπαραγωγικό τριήμερο και έχει προβλήματα και χειρισμού και ουσίας. Διαφωνώ με το να δίνουν η τρόικα συνεντεύξεις είναι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, η συμφωνία ανακοινώνεται με συνέντευξη από την κυβέρνηση και αποτυπώνεται σε ένα χαρτί» τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει η υπαλληλία να δίνει συνεντεύξεις οποιασδήποτε ιεραρχίας και αν είναι» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας η «συμφωνία που επιτυγχάνεται αποτυπώνεται σε ένα χαρτί και την ευθύνη ανακοίνωσής τους έχει η κυβέρνηση, τα σχόλια και η υπόθεση των διαπραγματεύσεων είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν κατανοώ γιατί η τρόικα να έχει αυτήν την επικοινωνιακή ευθύνη». «Το ύφος, οι παρεμβάσεις, και οι παραινέσεις ενοχλούν» τόνισε.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε μεν ότι «είναι απαράδεκτο να κοιμάται ο τεράστιος πλούτος της χώρας η αξιοποίηση του είναι μία επιταγή», πρόσθεσε όμως ότι «η αξιοποίηση με την πώληση έχει διαφορά. Με την πώληση μία και έξω μειώνεις το χρέος, αλλά χάνεις ένας περιουσιακό στοιχείο». Σημείωσε δε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παρατήρησε ότι η εκλογολογία είναι αρνητική για τη χώρα και κανένα επιχείρημα δεν βοηθά τέτοιο ενδεχόμενο.
«Η Ελλάδα καταφέρεται εναντίον της Ε.Ε. και του ΔΝΤ»
Εν τω μεταξύ, εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Σε άρθρο του στην εφημερίδα L’Alsace, με τίτλο «Ενοχλημένοι οι Αθηναίοι», ο André Schlecht γράφει: «ο κίνδυνος για ένα ντόμινο στις ευρωπαϊκές οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους δεν έχει εξαλειφθεί τελείως. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών έχουν προκαλέσει την αντίδραση του κόσμου που διαδηλώνει σε δρόμους και πλατείες, ειδικά στην Ισπανία και την Ελλάδα. Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσαν στις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να επιταχύνουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για να αποπληρώσουν το χρέος».
Σύμφωνα με το άρθρο, η φημολογία περί «ιδιωτικοποίησης των αρχαίων μνημείων της χώρας», που ήταν πραγματικά «η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει». «Ενοχλημένη, αλλά και υπό την πίεση της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης, η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι “δεν λαμβάνει εντολές παρά μόνο από τον ελληνικό λαό” και ότι “έχουμε την αξιοπρέπειά μας που δεν την διαπραγματευόμαστε με κανέναν”. Κάποιοι ζητούν το πάγωμα της συνεργασίας με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που όμως έχουν υποσχεθεί στη χώρα 110 δις ευρώ. Όλα αυτά δείχνουν ότι στην Αθήνα, όπως άλλωστε και στο Κάιρο ή την Τυνησία, δεν επιθυμούν απλώς μια βοήθεια, αλλά και το να χαίρουν εκτίμησης».
Και το πρακτορείο Bloomberg παραθέτει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, που χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ανακοινώσεις της τρόικας. Το πρακτορείο αναφέρει επίσης, πως ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την στάση των εκπροσώπων της τρόικα.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το Reuters, που γράφει ότι η δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από τα ΜΜΕ, για την όχι άμεση αντίδραση της σχετικά με τις δηλώσεις της τρόικα για τις απεργίες και για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ.
Το Reuters αναφέρεται και στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, που σημείωσε ότι «ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν». Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή, ότι ο νέος στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι πράγματι τα 50 δισ. και όχι τα 7 που ήταν ο προηγούμενος.
«Οι Έλληνες θεωρούν ότι θίγεται η αξιοπρέπειά τους», γράφει η Die Welt, αναφερόμενη στην κοινή ανακοίνωση ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, όπου αναφερόταν ότι «σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» και θα «ήταν λυπηρό εάν είχε δημιουργηθεί διαφορετική εντύπωση».
Στην ανάρτηση αναφέρεται επίσης, ότι μια δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, προκάλεσε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικα σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι «παίρνουμε εντολές μόνον από τον ελληνικό λαό».
«ΗΕλλάδα καταφέρεται εναντίον της Ε.Ε. και του ΔΝΤ», γράφει το nu.nl, συμπληρώνοντας ότι «Η Ελλάδα επιτίθεται στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σε απάντηση της κριτικής που ασκήθηκε για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αυτό μετέδωσε, το Σάββατο, το πρακτορείο Reuters».
Η επίθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε μετά την κριτική που δέχτηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, η κυβέρνηση έπρεπε να υψώσει το ανάστημα της περισσότερο απέναντι στους επιθεωρητές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, σημειώνει η ιστοσελίδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >