Τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης υπογράμμισε η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως το σενάριο απομάκρυνσης της χώρας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι. Κομισιόν και κυβέρνηση διέψευσαν τις δηλώσεις Δαμανάκη.

Ads

«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες», αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Δαμανάκη.

Θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει θέσει κανένα κράτος μέλος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, θέμα εξόδου της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας από την ευρωζώνη δεν έχει θέσει ως σήμερα κανένα κράτος μέλος στο Συμβούλιο των υπουργών της ζώνης του ευρώ.

Ads

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διέψευσε τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον της είναι στο ευρώ και τα σχετικά σενάρια που ακούγονται θα παραμείνουν σενάρια». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ρευστό πεδίο» το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και υπογράμμισε ότι το μόνο ασφαλές πεδίο για τη χώρα είναι να υλοποιήσει τις αποφάσεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται και πρόσθεσε ότι δεν είναι κινδυνολογία η επίκληση ότι μπορεί να μην έχει διασφαλιστεί η 5η δόση.

Η αντιπολίτευση για της δηλώσεις Δαμανάκη

«Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα, όπως “μέσα ή έξω από την Ευρώπη” και “μέσα ή έξω από το ευρώ”, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο», επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δαμανάκη, το Λα.Ο.Σ. επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: «Που και να μην είχε περάσει από το Πολυτεχνείο η Μαρία τι θα έλεγε…».

Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Δαμανάκη, που αναπαράγουν τη χτεσινή θέση του προέδρου του ΣΕΒ, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και εγκλωβισμού του σε ψεύτικα διλήμματα. Θέλουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιλαϊκή της πολιτική και να διευκολύνουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνίας».

«Παρακαλώ, αφήστε μας ήσυχους»

Για αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας να βγει από την κρίση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σχολιάζοντας τα σενάρια χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους, τόνισε πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυσχεραίνουν τις προσπάθειές της χώρας, ενώ τόνισε: «Παρακαλώ, αφήστε μας ήσυχους».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό μονοπάτι και έχει ήδη πετύχει εντυπωσιακές αλλαγές. Αν η Ελλάδα είχε περισσότερο χρόνο, το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να διορθώσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν με την ένταξή της στην Ευρωζώνη». Πρόσθεσε ακόμη πως η χώρα πέφτει θύμα της κερδοσκοπίας στις αγορές, οι οποίες «κινούνται ταχύτερα από τις κυβερνήσεις».

Και τα σενάρια συνεχίζονται…

Παράλληλα με τις δηλώσεις Παπανδρέου, ωστόσο, συνεχίζονται τα δημοσιεύματα αναφορικά με το ελληνικό χρέος, με την ολλανδόφωνη εφημερίδα De Tijd να εκτιμά ως αβέβαιη την εκταμίευση της 5ης δόσης του ελληνικού δανείου από την τρόικα, αφού «δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην πράξη».

Κατά την εφημερίδα, υπολείπονται ακόμη μερικές μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση από το κλιμάκιο της τρόικας, ούτως ώστε να διατυπωθεί σχετική εισήγηση και να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Ακόμα όμως κι αν δοθεί τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, συνεχίζει ο συντάκτης, το μέλλον της Ελλάδας παραμένει αβέβαιο. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνει, οι ειδικοί του ΔΝΤ και της ΕΕ γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να καλυφθούν οφειλές δεκάδων δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να οργιάζει η φημολογία ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται προ των πυλών.

Από την πλευρά της, η βελγική De Morgen εκτιμά πως «Αν δεν επιλυθεί η ελληνική κρίση χρέους, θα πάρουν σειρά οι υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης», μεταξύ των οποίων και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανησυχία για μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας εντείνεται, από την στιγμή που έχει γίνει αντιληπτό ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι τυχόν στάση πληρωμών, από την πλευρά της Ελλάδας, μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, καθώς πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, που διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών ομολόγων, μπορεί να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, γεγονός που, αργά ή γρήγορα, θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Βέλγιο, το οποίο θα βρεθεί, με την σειρά του, στο στόχαστρο των αγορών.

«Η Αθήνα με τον φόβο της πτώχευσης» είναι τίτλος άρθρου της σουηδικής Svenska Dagbladet, που κάνει λόγο για «πόλεμο νεύρων», με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να «απειλεί» με πτώχευση – πάγωμα μισθών, συντάξεων κλπ.: Ένα μήνυμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, που απευθύνεται τόσο στην τρόικα, η οποία πρέπει να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί το σύνδρομο του ντόμινο, όσο και στην αντιπολίτευση και τους ψηφοφόρους (υπό την έννοια της ενότητας, ακόμη και εάν είναι εξαιρετικά δύσκολο).

Την ίδια στιγμή, ο οίκος Fitch Ratings χαρακτηρίζει διαχειρίσιμη χαρακτηρίζει την έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως δεν προβλέπει κάποια μεταβολή στις αξιολογήσεις τους. Ο οίκος σημειώνει ωστόσο πως βλέπει υψηλούς κινδύνους μετάδοσης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Επιπλέον οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες έχουν περιορισμένη άμεση έκθεση σε οποιοδήποτε κίνδυνο συνδέεται με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Η χειρότερη συνέπεια από τη χρεοκοπία της Ελλάδας για τις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα ήταν μία μεγάλη αύξηση στην γενική αγορά κεφαλαίου και της τάσης αποστροφής κινδύνου σε μία στιγμή που οι τράπεζες βρίσκονται ακόμα σε φάση αποκατάστασης», αναφέρει το στέλεχος του οίκου, Michael Dawson-Kropfη.