Την «απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την άμεση ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών, με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και συντονισμό», επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ads

«Είμαστε στο σημείο μηδέν», τόνισε ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, από την πλευρά του έκανε λόγο για «απίστευτα παιχνίδια “real estate” στο κέντρο της Αθήνας και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσει η Βουλή και η Επιτροπή Θεσμών». Ο δήμαρχος έφερε ως παράδειγμα τη περιοχή του Μεταξουργείου, όπου «συγκρότημα κατοικιών έφθασε να πωλείται προς 4.500 ευρώ το τ.μ.».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταναστών, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «η μόνη λύση για την αντιμετώπισή του είναι η πρόληψη και η αποτροπή από το να έρχονται στην Ελλάδα». «Στη χώρα μας, μόνον οι καταγεγραμμένοι μετανάστες φθάνουν τους 800.000. Από αυτούς, ζουν στην Αττική 600.000, εκ των οποίων οι 200.000 στο κέντρο της Αθήνας», σημείωσε.

«Θα ήταν εύκολο να κραυγάζω εναντίον των μεταναστών. Ίσως να μου έφερνε και ψήφους. Αλλά δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση», σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης και παράλληλα τόνισε πως «η Βουλή πρέπει να στείλει ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στη Τουρκία ότι δεν μπορεί να συζητά την ένταξη της στην ΕΕ, αν δεν συνεργαστεί πλήρως σε αυτό το θέμα. Όχι μόνον δεν το κάνει, αλλά λειτουργεί και βάσει συγκεκριμένου σχεδίου».

Ads

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση λοιμωδών νόσων, κυρίως ηπατίτιδας. Ειδικότερα, για τους οίκους ανοχής είπε ότι «Το νέο μοντέλο είναι τα λεγόμενα στούντιο, για τα οποία, όμως, δικαίωμα ελέγχου δεν έχει ούτε η αστυνομία, ούτε ο δήμος Αθηναίων. Λειτουργούν δε, με ταμειακές μηχανές μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών».

Ανέφερε, ακόμη, ότι ως τον Αύγουστο θα είναι έτοιμο και το «ξενοδοχείο φτωχών» του δήμου Αθηναίων για να προστεθεί στα άλλα δύο, που ήδη λειτουργούν, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των αστέγων, από τους οποίους, μόνον οι καταγεγραμμένοι -σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών- είναι 1.700.

Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι πίσω από το Εθνικό Θέατρο, σε 1,3 στρέμματα, που ανήκαν στο ΝΑΤ και αγοράστηκαν από τον δήμο Αθηναίων, θα δημιουργηθεί η πλατεία Μινωτή – Παξινού και θα είναι η πρώτη, που θα φτιαχτεί στο κέντρο της Αθήνας μετά 150 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σγουρός, μίλησε «για κράτος που τρέχει με κάρβουνο», επισήμανε την ανάγκη Διϋπουργικής Επιτροπής, που θα συντονίζει, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου οργάνου, το οποίο λειτούργησε το 2004 ενόψει ολυμπιακών αγώνων, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, τα προβλήματα του ιστορικού κέντρου.