Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον αρμόδιο για τις φορολογικές υποθέσεις Επίτροπο της ΕΕ, Άλγκιρντας Σεμέτα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ads

 
Διστακτικός ο Επίτροπος επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το θέμα, σύμφωνα με τον Γ.Στουρνάρα. Η κρίσιμη μάχη για το ζήτημα θα δοθεί με την τρόικα που έρχεται αύριο, Τρίτη, μετά και την σύσταση της Λαγκαρντ για αποφυγή μείωσης φόρων.
 
Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι ότι με τη μείωση του ΦΠΑ θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος τζίρος και μεγαλύτερα έσοδα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το μέτρο δεν θα έχει αρνητική επίδραση στα φορολογικά έσοδα.
 
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προτείνει στην τρόικα το μέτρο να ισχύσει, έστω πιλοτικά, κατά τη θερινή περίοδο, από την 1η Ιουλίου.
 
«Το ελπίζω» απάντησε ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς αν είναι εφικτό να πειστεί η τρόικα και να συναινέσει στη μείωση του ΦΠΑ.
 
Στη συνάντηση με τον Επίτροπο συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες της Ελλάδας σε θέματα φορολογίας και φοροδιαφυγής εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014.
 
«Ο Επίτροπος ήθελε να πει ποιες είναι οι πρωτοβουλίες σήμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, για να υπάρχει μια συνέχεια μετά την Ιρλανδική προεδρία. Τώρα αναλαμβάνει η Λιθουανική προεδρία και μετά εμείς» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.