Να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, ενόψει και των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, συμφώνησαν ΣΥΝ και Οικολόγοι Πράσινοι, κατά τη διάρκεια διαβούλευσης στα γραφεία της Κουμουνδούρου. Οι δύο πλευρές συγκροτούν, παράλληλα, κοινό μέτωπο κατά των στοιχείων στο σχέδιο «Καλλικράτης» τα οποία -κατά τη γνώμη τους- περιορίζουν τη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται «ούτε για αρραβώνα, ούτε για γάμο», τονίζει στο tvxs.gr το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο μιας κεντρικής συμφωνίας με οποιαδήποτε παράταξη.

Ads

Η πρωτοβουλία της ηγεσίας στο ΣΥΝ, μάλλον, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι δυνατότητες συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους αποτελούν εν δυνάμει κοινό σημείο συμφωνίας ανάμεσα στις διαφορετικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του οικολογικού κινήματος, μέσα από τη συζήτηση που προωθεί η Κουμουνδούρου, «οι Ανανεωτικοί ικανοποιούνται που εμείς δεν εξετάζουμε συμμαχίες μόνο με την Αριστερά, και αισθάνονται ότι σημειώνεται ένα «άνοιγμα» από το στενό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ» και οι υπόλοιποι «βλέπουν ότι, εστιάζοντας στο διάλογο με τους Οικολόγους Πράσινους, αποφεύγουν τη συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ».

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε, ειδικότερα, η προοπτική συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ΣΥΝ και Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν την ανατροπή των σημερινών διοικήσεων σε νομαρχία και δήμο, καθώς θεωρείται ότι αυτές συντελούν στην εξάπλωση του λεγόμενου «εθνολαϊκισμού». Οι Οικολόγοι Πράσινοι διευκρίνισαν στην Κουμουνδούρου ότι εξετάζουν τρόπους ευρύτερων συνεργασιών στη συμπρωτεύουσα. «Έχουν και οι ίδιοι έναν προβληματισμό, καταλαβαίνουμε ότι δίνουν περισσότερη έμφαση στην οριοθέτησή τους από το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στο ΣΥΝ.

Αναφορά έγινε και στην Αθήνα. Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε στο δια ταύτα το ενδεχόμενο συνεργασίας στην πρωτεύουσα, ωστόσο, ο ίδιος κατέγραψε ενδιαφέρον από την πλευρά του ΣΥΝ. Άλλωστε, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αποδοκιμάζουν τη δημαρχία Κακλαμάνη. «Από εκεί και ύστερα, σε κάθε περιοχή, το κύριο μέρος της απόφασης ανήκει στις τοπικές κινήσεις (…) Επιδιώκουμε, καταρχήν, ανεξάρτητες τοπικές κινήσεις πολιτών με κεντρικό θέμα τις πράσινες προτεραιότητες», συμπλήρωσε.

Ads

Μετά τη σημερινή συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προγραμματικού πλαισίου σε τοπικό επίπεδο και κυρίως θα θελήσουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία σημαντικότατων τοπικών κινημάτων, ενεργών πολιτών που σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν την πραγματική αντιπολίτευση σε δημοτικές αρχές που με αυταρχισμό προσπάθησαν να επιβάλλουν μια νεοφιλελεύθερη και αντιπεριβαλλοντική πολιτική».

«Προφανώς υπάρχει πολιτικός διάλογος, ιδιαίτερα στα θεσμικά θέματα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των κομμάτων γι’ αυτό είπαμε ότι στο επίπεδο του Καλλικράτη πρέπει να πάρουμε κεντρικές πρωτοβουλίες, αλλά και στο θέμα των συνεργασιών, ποια θα είναι η μορφή κάθε σχήματος θα πρέπει αυτό να αποφασιστεί από τα αντίστοιχα σχήματα σε τοπικό επίπεδο», διευκρίνισε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Το κόμμα του τονίζει ότι στη συνάντηση «κοινή ήταν η εκτίμηση ότι οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση αποτελούν υπόθεση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο και πως ενδεχόμενες συνεργασίες δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κεντρικής κομματικής συμφωνίας».

Συν τοις άλλοις, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι συμφωνούν σε ζητήματα που αφορούν στην οικονομική κρίση, το περιβάλλον και άλλα θέματα αιχμής. Κυρίως, όμως, ταυτίστηκαν στα αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για «δημιουργία εσωτερικών περιφερειών στους δήμους και τις περιφέρειες», «αύξηση του εκλογικού μέτρου» αλλά και «περιορισμό των ‘ανταρτών’», μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης». ΣΥΝ και Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν να αναδείξουν από κοινού «τον κίνδυνο να περιοριστεί η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Στους Οικολόγους Πράσινους διευκρινίστηκε ότι ο διάλογος αφορά στο ΣΥΝ, ο οποίος στη συνέχεια θα συζητήσει με τους συμμάχους του στο ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση ανάμεσα στα δύο μέρη, ωστόσο, αυτή δεν αποκλείεται.

«Αντίρροπες δυνάμεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ»

Κατά τα άλλα, εκφράζοντας -στο tvxs.gr– την εκτίμηση των Οικολόγων Πράσινων για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι διακρίνει «αντίρροπες δυνάμεις» στο εσωτερικό του, σε θέματα όπως η προστασία των δασών και η εκτροπή του Αχελώου.

Ο ίδιος μίλησε για «μίγμα καλών προθέσεων και αδιεξόδων», τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «πράσινη οικονομία δεν είναι μόνο να αναπτύσσεις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου δεν υπάρχουν αντιδράσεις».

Φωτογραφία: ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ / ΑΠΕ – ΜΠΕ