Την ίδρυση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, με τον τίτλο «Σπίθα», διακήρυξε σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποσκοπεί στη δημιουργία κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα, ασκησε δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς που έφεραν το ΔΝΤ στην Αθήνα και παρουσίασε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.

Ads

Όπως είπε ο ιδρυτής της «Σπίθας», το εγχείρημα προωθεί τη «ζύμωση ιδεών μακριά από το υπάρχον πολιτικό – κομματικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο». Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σχηματίσουν ανεξάρτητες επιτροπές πρωτοβουλίας με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό και τη δραστηριοποίηση γύρω από τη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση.

Ο ίδιος συμπύκνωσε τις απόψεις του στο τρίπτυχο: Ελευθερία – Ανεξαρτησία – Δημοκρατία. Ανάμεσα σε άλλα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η χώρα οδηγήθηκε στο δίλημμα: ΔΝΤ ή πτώχευση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι (η κυβέρνηση) έχασε πολύτιμο χρόνο, δεν διέθετε καν σχέδιο διακυβέρνησης και έσπευσε να διαμηνύσει στη διεθνή κοινότητα ‘πόσο φτωχή είναι η Ελλάδα’.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι απώτερος στόχος του ΔΝΤ είναι να διεσδύσει στο εσωτερικό της χώρας για να την καταστήσει «πιόνι στη σκακιέρα της αμερικανικής στρατηγικής». Δήλωσε, άλλωστε, ότι με την υπογραφή του Μνημονίου, η Ελλάδα «παραιτήθηκε από τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας».

Ads

Αν και «έβαλλε» συνολικά κατά των δύο κομμάτων εξουσίας, ως υπαίτιων για την σημερινή κατάσταση στη χώρα, αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε «βασικό υπεύθυνο για την ιλιγγιώδη αύξησή του τις κυβέρνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στο διάστημα μεταξύ 1981 και 1989».

Επιπλέον, υπερασπίστηκε τη φορολόγηση των τραπεζών ως εναλλακτικό δρόμο έναντι της πολιτικής λιτότητας και αξίωσε α)τη διεκδίκηση διαγραφής μέρους του χρέους σε συνεργασία με τις ελλειμματικές χώρες του Νότου β)τη διεκδίκηση των λεγόμενων πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τη συναίνεσή της στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, την οποία ερμήνευσε ως απεμπόληση των εθνικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Η ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος, υπό το Μίκη Θεοδωράκη, διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) σε βιβλίο 48 σελίδων.