Με στόχο να αντληθούν 26,4 δις ευρώ έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, το οικονομικό επιτελείο εκπόνησε σχέδιο 4 σημείων: Μπαράζ ελέγχων – Νέοι Ράμπο – Κατασχέσεις ακινήτων – Φόροι και έκτακτες εισφορές.

Ads

Για να επιτευχθούν οι στόχοι των απαιτούμενων εσόδων, η κυβέρνηση προωθεί σαρωτικούς ελέγχους με επίκεντρο την έκδοση αποδείξεων και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, συγκροτούνται 5 ειδικές ελεγκτικές ομάδες για τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, ενώ επανέρχονται εντονότερα στο προσκήνιο οι κατασχέσεις για οφειλές στο Δημόσιο –ήδη έγιναν πράξη στην αρχή του μήνα 8 κατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Ιονίου βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των στόχων του ΣΔΟΕ καθώς από τους ελέγχους που ήδη έγιναν το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου 2010 διαπιστώνεται ότι αποτελούν εστίες εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, πάνω από το 50% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο διάστημα αυτό εντοπίσθηκε να έχει διαπράξει φορολογική παράβαση.

Συγκεκριμένα, από τις 1.603 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 930 βρέθηκαν να έχουν διαπράξει μία περισσότερες φορολογικές παραβάσεις:

Ads

• Στη Ρόδο ελέγχθηκαν 157 επιχειρήσεις και στις 123 βρέθηκαν παραβάσεις,
• Στη Μύκονο εντοπίσθηκαν παραβάσεις σε 50 επιχειρήσεις από τις 95 που ελέγχθηκαν,
• Στις λοιπές Κυκλάδες ελέγχθηκαν 208 επιχειρήσεις και εντοπίσθηκαν φορολογικές παραβάσεις στις 105 από αυτές.
• Στην Κω έγινε έλεγχος σε 91 επιχειρήσεις από τις οποίες στις 64 διαπιστώθηκαν παραβάσεις,
• Στη Θήρα βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν 83 επιχειρήσεις από τις 135 που ελέγχθηκαν,
• Στα Ιόνια νησιά οι έλεγχοι έδειξαν παραβάσεις σε 73 επιχειρήσεις από τις 102 που ελέγχθηκαν,
• Στα νησιά του Αργοσαρωνικού το αντίστοιχο αποτέλεσμα ήταν166 επιχειρήσεις στις 263 και τέλος
• Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 20 στις 32.

Τα συνεργεία ελέγχου θα εξακολουθήσουν να σαρώνουν τα νησιά έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Στο μεταξύ, η Εφορία θα χτυπήσει την πόρτα των φορολογούμενων για την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009, εν αναμονή της αποστολής των εκκαθαριστικών Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010. Όσοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά εισοδήματος 1% επί του καθαρού ατομικού.

Αυστηρό «πόθεν έσχες»

Με πρώτη εφαρμογή τις δηλώσεις εισοδήματος του 2011, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει φορολογικά έντυπα νέου τύπου για τη διασφάλιση αναλυτικότερων στοιχείων επί της περιουσιακής κατάστασης των πολιτών.

Πλην καταθέσεων, στα νέα έντυπα θα καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία: τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων και έξοδα διαβίωσης.

Πηγές: Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος