Αναδρομικά στοιχεία του «πόθεν έσχες’ του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικολάου Αγγελάρα, ζητά με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε στη Βουλή, ο βουλευτής Λασιθίου και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ads

Η ερώτηση του κ. Καρχιμάκη προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «στοχοποιεί, στιγματίζει και στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα, όποιο δικαστή δεν της κάνει τα χατίρια [..] Αυτή η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Αυτά είναι τα τελευταία αντιδημοκρατικά ξεσπάσματα ενός καθεστώτος που καταρρέει», τόνισε ο κ. Τζαβάρας.

Η κίνηση του κ. Καρχιμάκη καταγγέλθηκε από τη ΝΔ και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Η διαφάνεια πρέπει να μας απασχολεί στο σύνολό της. Όταν, όμως, η κυβέρνηση πηγαίνει από αποτυχία σε αποτυχία, με κορυφαία την πρωτοφανή αποτυχία να εξασφαλίσει τα σχολικά βιβλία στην αρχή του σχολικού έτους, τέτοιες πρακτικές εκθέτουν την κυβέρνηση και πλήττουν την αξιοπιστία του δημοσίου βίου. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πραγματικά υπεύθυνοι για το ότι δεν υπάρχουν τα σχολικά βιβλία στην ώρα τους και να σταματήσει η κυβέρνηση να τρομοκρατεί κρατικούς λειτουργούς» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

«Για ευθεία και παράνομη επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική» έκανε λόγο και η Ελίζα Βόζενμπεργκ (ΝΔ).

Ads

Η παριστάμενη υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου σχολίασε σχετικά: «Το κατάλληλο πλαίσιο για να απευθύνει κατηγορίες ο γραμματέας του ενός κόμματος προς τον γραμματέα του άλλου δεν είναι η Επιτροπή Μορφωτικών. Με πρωτοβουλία συναδέλφου μας βουλευτού, έχει απαντηθεί επίκαιρη ερώτηση επί της ουσίας της καθυστέρησης διάθεσης των σχολικών βιβλίων. Η κ. Διαμαντοπούλου έχει ήδη απαντήσει στο θέμα και μπορούμε να σταθούμε στο ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, ούτε οι δικαστικοί, ούτε εμείς οι πολιτικοί, ούτε η κυβέρνηση και κανείς άλλος. Φως σε όλα -και στον Οργανισμό Σχολικών Βιβλίων και στο υπουργείο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εβδομήντα ημέρες καθυστέρηση έκδοσης δικαστικής απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι 70 μέρες».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, είχε επιρρίψει σοβαρές ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την καθυστέρηση της εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων καθώς, όπως υποστήριξε, δεν γνωστοποίησε έγκαιρα στο υπουργείο, την απόφαση του να κηρύξει παράνομο τον διαγωνισμό για την προμήθεια χαρτιού.