Το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα για την περίοδο 2012 – 2015 και το «πακέτο» αποκρατικοποιήσεων τίθενται κυρίως στο επίκεντρο ειδικής αποστολής της τρόικας η οποία επισκέπτεται την Αθήνα την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Το ταξίδι των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ γίνεται στη σκιά της υστέρησης εσόδων και με φόντο δρομολογούμενες αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Ads

Ο στόχος της εξεύρεσης 22 δις ευρώ έως το 2015 προκαλεί «νευρικό κλονισμό» στην κυβέρνηση η οποία προωθεί μια σειρά από οικονομικά μέτρα, κάποια από τα οποία ενδέχεται να εφαρμοστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» από τη διαφαινόμενη υστέρηση εσόδων (1,7 δις ευρώ).

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα ακόλουθα:

-Συγκράτηση των μισθολογικών δαπανών στο ∆ηµόσιο (υπολογίζεται ότι ο περιορισµός των προσλήψεων και η θέσπιση ενιαίου µισθολογίου θα αποδώσουν 4,6 δις ευρώ / 2% του ΑΕΠ)

Ads

-Κατάργηση των φοροαπαλλαγών (για την εξοικονόµηση από 4,6 έως 9,2 δις ευρώ / 2% – 4% του ΑΕΠ)

-Αλλαγές στις κοινωνικές δαπάνες (χορήγηση με εισοδηµατικά κριτήρια για την εξοικονόμηση 1% – 2% του ΑΕΠ)

-Επιπλέον περικοπές στις ΔΕΚΟ (για την εξοικονόμηση από 2,3 έως 3,45 δις ευρώ / 1% – 1,5% του ΑΕΠ)

-Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες

-Κατάργηση δηµόσιων φορέων

-Περικοπές δημόσιων επενδύσεων

-Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία

Tην ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να επεξεργάζεται τη νομιμοποίηση -μέσω εξαγοράς τους- 2 εκατομμυρίων καταπατημένων στρεμμάτων (για την είσπραξη 1,5 δις ευρώ έως το 2013), καθώς και την αξιοποίηση κληρονομιών οι οποίες ουδέποτε αναζητήθηκαν από κληρονόμους.

Μετά από το -ενδιάμεσο- ταξίδι της ερχόμενης εβδομάδας, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το Μάιο, οπότε και αξιολογήσει οριστικά τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της 5ης δόσης του δανείου.

Επιταχύνουν την εφαρμογή του Μνημονίου

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Επικρατείας, Πολιτισμού – Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άλλωστε, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να προωθεί αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου με στόχο συγκεκριμένα στελέχη να αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση σημαντικών ειδικών υποθέσεων.

Όλα αυτά εν μέσω σεναρίων για δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με δεδομένες τις δυσκολίες υπουργών να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές χωρίς να αλλοιώσουν το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και τις διαφωνίες σε ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ρ/σ Flash, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως «ο λογαριασμός βγαίνει, γιατί ο λογαριασμός πρέπει να βγει και γιατί δεν μπορεί να μη βγει» και συμπλήρωσε: «Όποιος λέει ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, πρέπει να μας πει ποιος άλλος λογαριασμός βγαίνει στη θέση του. Διότι είναι εύκολο να λέμε ότι δεν βγαίνει, αλλά κάποιος να έρθει και να προτείνει άλλον τρόπο. Άρα ό,τι και να γίνει πρέπει να μειωθεί αυτό το έλλειμμα κι αυτό είναι η προϋπόθεση για όποια ανάπτυξη. Όσο το έλλειμμα είναι εκεί που είναι, δεν πρόκειται να υπάρχει ανάπτυξη».

Επισήμανε ακόμη πως υπάρχουν ήδη σημάδια ανάκαμψης, λέγοντας ότι «όποιος παρακολουθεί τους μακροοικονομικούς δείκτες θα δει ότι με την αύξηση των εξαγωγών επί 4 μήνες γύρω στο 30-40%, θα δει ότι με την αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, με μία ελαφρά ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πως η ύφεση ρηχαίνει κι αρχίζει να φαίνεται φως – είναι αχνό ακόμα».