Η στήριξη των συνταξιούχων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, μόλις η χώρα ανακάμψει, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν είναι εδώ για να ανακοινώσει αποσπασματικές παροχές ούτε ψεύτικες υποσχέσεις». Η ομιλία αποτέλεσε την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.

Ads

Κηρύσσοντας την έναρξη του 9ου Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως «Παρά τις δυσκολίες δεν σταματάμε τον αγώνα. Με αισιοδοξία και ελπίδα, θα κάνουμε και πάλι δικαίωμα το να ελπίζει ο Έλληνας πολίτης», εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη ΝΔ. «Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάντησε τη χώρα απαξιωμένη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Προσπαθούσα να τους πείσω ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει» υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όταν με ρωτούν “Θα τα καταφέρουμε;” τους απαντώ: “Ναι!” Αλλά δεν μας αρκεί. Αυτός ο πήχης είναι πολύ χαμηλός. Χρειάζεται να ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Δεν είμαι εδώ ούτε για να ανακοινώσω αποσπασματικές παροχές ούτε ψεύτικα μέτρα. Έχουμε βούληση να πάρουμε αποφάσεις, να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δύσκολες» τις αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση, τονίζοντας, ωστόσο, πως «ιστορικό μας χρέος ήταν να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να σώσουμε τη χώρα … Για να αντιστρέψουμε την κατάσταση που βρήκαμε αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις … για να αποφύγουμε τη χειρότερη αδικία, κυρίως για τους αδύναμους».

Ads

Έκανε λόγο για χρέος της κυβέρνησης απέναντι στον Έλληνα εργαζόμενο, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους συνταξιούχους, οι οποίοι «ήταν εκείνοι που πόνεσαν περισσότερο». «Με την πρώτη ανάκαμψή μας, χρωστάμε να τους στηρίξουμε με καλύτερες συντάξεις» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε «βαρίδια της Μεταπολίτευσης» που σήμερα έγιναν ασήκωτα, επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω φαινόμενα που άνθισαν στο γόνιμο έδαφος της ανοχής». Κάνοντας λόγο την «τεράστια σημασία εμπέδωσης μίας νέας διαφάνειας», σημείωσε πως το 9% του ΑΕΠ είναι το κόστος της διαφθοράς για τη χώρα. «Τα φαινόμενα αυτά ενισχύουν την απαξία και διώχνουν τις επενδύσεις. Θέλουμε δουλειά για να πάμε από μία χώρα που δανείζεται και καταναλώνει σε μία χώρα που δημιουργεί. Να ξαναπιστέψουμε στις δυνατότητες μας, να επιστρέψουμε στις αξίες μας και τις καλές μας παραδόσεις».

«Σήμερα η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει μία νέα αξιοπιστία. Έχουν τεθεί τα θεμέλια για μία καλύτερη Ελλάδα. Είμαι υπερήφανος για το έργο μας τους 11 αυτούς μήνες παρά τις απίστευτες δυσκολίες. Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση και μία κοινοβουλευτική ομάδα δεν έκανε τόσο έργο μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε πως ο «Καλλικράτης» δεν είναι μια εκλογική διαδικασία, αλλά μια διαδικασία αναμόρφωσης της Ελλάδας. Γι’ αυτό και οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι μια σύγκρουση δυνάμεων για το αύριο της χώρας, τόνισε. «Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές δήθεν σε «ψήφο κατά του μνημονίου», όπως λένε. Οι δυνάμεις τη συντήρησης πολύ εύκολα, όπως και να βαφτίζονται δεξιοί ή αριστεροί, μας λένε ότι για όλα φταίει η Τρόικα. Δηλαδή για την διαφθορά στα νοσοκομεία μας φταίει η Τρόικα; Για την φοροδιαφυγή; Για τις πελατειακές σπατάλες; Για την ντροπή με τις φαρμακευτικές δαπάνες; Για την πρωτιά μας στις ανθυγιεινές συνήθειες; Είναι κυρίως εκείνοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Εκείνοι που έλεγαν «ναι» στο εξωτερικό και «όχι» στο εσωτερικό. Εκείνοι που σήμερα αναγνωρίζουν ότι πήραμε τη σωστή απόφαση για να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Δηλαδή εκείνοι που σήμερα ομολογούν ότι ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ, αλλά ψήφισαν κατά λόγω πολιτικού κόστους! Εκείνοι που θέλουν τα 110 δισ. ευρώ του Μηχανισμού αλλά όχι τους όρους, το λογαριασμό της στήριξης. Γιατί γνωρίζουν ότι αυτός ο λογαριασμός είναι ο λογαριασμός που πληρώνουμε όλοι μας σήμερα για τα δικά τους εγκλήματα. Είναι η ταφόπλακα της πολιτικής τους και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν».

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδεικνύει κάθε μέρα ότι παραμένει σταθερό στον ιδεολογικοπολιτικό του προσανατολισμό. Σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναχτίσει την αξιοπιστία της χώρας και να δώσει μάχες σε όλα τα μέτωπα» υπογράμμισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, στην ομιλία του, κατά την έναρξη του 9ου Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

«Προεκλογικά είπαμε ότι “αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε να μη βουλιάξουμε και αλλάζουμε καθημερινά προς το καλύτερο, απέναντι στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν τα κάθε είδους κατεστημένα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη μάχη η δυναμική παρουσία όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πολύτιμη. Όλοι είναι αναγκαίοι, όχι στις θέσεις που ονειρεύτηκαν, αλλά στις θέσεις που το Κίνημα τους έχει ανάγκη».

Στην ομιλία του πρωθυπουργού απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως «Τα σοσιαλιστικά οράματα του ΠΑΣΟΚ το 1974 “πνίγηκαν” στο νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο του 2010, συμπαρασύροντας μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα. Παγκόσμια πρωτοτυπία ο καταστροφικός για την Ελληνική κοινωνία “νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός” του κ. Γ. Παπανδρέου. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει διέξοδος: Η στρατηγική ελπίδας της Νέας Δημοκρατίας».

«Η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, καταφεύγουν σε κάθε είδους τεχνάσματα και επινοήσεις για να κρύψουν από το λαό τη μεγάλη αλήθεια: Ότι η πολιτική τους που οδηγεί το λαό στην οριστική πτώχευση για τα κέρδη της πλουτοκρατίας δεν είναι μονόδρομος. Θέλουν να μην τους καταδικάσει και να μην τους αποδυναμώσει ο λαός στις εκλογές με την υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ» σχολίασε το ΚΚΕ.

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε και ο ΣΥΝ, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωσή του πως «Χρειάστηκαν 36 χρόνια για να οδηγηθούμε από το ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη στο ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ. Τα όσα υποστηρίζει και πράττει ο σημερινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματός του και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ.».

Το πρόγραμμα του Εθνικού Συμβουλίου

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010
16:00 Διαπιστεύσεις – δήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια
18:00 Πρόταση και Εκλογή Προεδρείου
18:05 Εισαγωγική παρέμβαση Γραμματέα του Ε. Σ. Σωκράτη Ξυνίδη.
18:20 Ομιλία Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου.
19:00 Οργανωτικά από το Προεδρείο

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010
10:30-14:00 Λειτουργία εργαστηρίων
14.00-16.00 Διάλειμμα
14.00-16.00 Συνάντηση εθελοντών διαδικτύου
16.00-17.00 Σύνοψη και ενοποίηση αποτελεσμάτων λειτουργίας εργαστηρίων

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010
10:00 Εισήγηση Πολιτικού Συμβουλίου από τον Γραμματέα Ε.Σ., Σωκράτη Ξυνίδη
10:30 Παρουσίαση υποψηφίων
10:45 Εισήγηση Προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάση Τσούρα
11:00 Τοποθετήσεις μελών Εθνικού Συμβουλίου
15:00 Δευτερολογία – σύνοψη αποτελεσμάτων από Γραμματέα Ε.Σ., Σωκράτη Ξυνίδη
15:30 Έγκριση πολιτικού πλαισίου. Έγκριση υποψηφιοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες
Η «παράδοξη αντοχή» του ΠΑΣΟΚ