«Μία προσωπική άποψη», χαρακτήρισε την αδελφική επίθεση που δέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνηση του, από τον Νίκο Παπανδρέου. Λίγο πριν τον ανασχηματισμό και την ΔΕΘ, ο αδελφός του Πρωθυπουργού, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την Οικονομική Πολιτική της.

Ads

Σε άρθρο του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση»,το οποίο φιλοξενείται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Νίκος Παπανδρέου αποδομεί το οικονομικό μοντέλο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μαζική φοροεπιδρομή που έχει, ήδη, οδηγήσει «σε μαρασμό τον ελληνικό λαό, χωρίς ταυτόχρονα να εγγυάται καμία προοπτική ανάπτυξης».

Ο Νίκος Παπανδρέου κάνει λόγο για διωγμό των ελληνικών επιχειρήσεων και σχολιάζει ότι «αν οι επιχειρήσεις σηκωθούν και φύγουν από τη χώρα και πάνε στη διπλανή Βουλγαρία ή την Κύπρο, τι να τον κάνω τον υψηλό και κοινωνικά δίκαιο φόρο; Το 45% του μηδέν είναι μηδέν».

«Ένας πιο λογικός φόρος, την εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου το κεφάλαιο, σαν το λαγό, φεύγει όπου θέλει, θα φέρει περισσότερο έσοδα και περισσότερες θέσεις εργασίας», το οποίο άλλωστε είναι και το μείζον πρόβλημα καθώς μία μεγάλη μετακόμιση των κυριότερων ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλα γειτονικά κράτη θα σήμαινε άμεση πτώση στα έσοδα του κράτους και θα αύξανε περισσότερο την ανεργία.

Ads

Στο στόχαστρο του Νίκου Παπανδρέου βρέθηκε και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο αδελφός του Πρωθυπουργού τονίζει ότι η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έγινε με επώδυνο τρόπο. Αν και αποδέχεται κάποια «θετικά σημεία» του εργασιακού, ωστόσο διαπιστώνει την ουσιαστική του αποτυχία η οποία είναι το ότι «δεν απάντησε στο μεγάλο ζήτημα-το τεράστιο βάρος των κοινωνικών εισφορών στον μικρό και μικρομεσαίο, και ότι το ΙΚΑ πνίγει τις οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και την αγορά εργασίας γενικότερα».

Καταλήγοντας ο Νίκος Παπανδρέου καλεί τον Πρωθυπουργό, να επιστρέψει στην πολιτική πρότασή που είχε κάνει από το Λαύριο το 2004. «Εν μέσω κρίσης, πρέπει να επανέλθουμε στην πρόταση του πρωθυπουργού το 2004 όταν, την εποχή που εκλεγόταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόλμησε στο Λαύριο να ζητήσει το αυτονόητο – γενναία κίνητρα για τους ανέργους και μάλιστα μείωση του βάρους των εισφορών στην εργασία. Είναι επιτακτική η ανάγκη αυτή για τους πολύ μικρούς και τους μικρομεσαίους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αντί να προσλαμβάνουν ανέργους, προτιμούν να μην προσλαμβάνουν κανέναν ή να στραφούν στην οικογένεια ή φυσικά να μη δηλώνουν και να μην πληρώνουν παρά μαύρο μισθό. Τούτο είναι το αποτέλεσμα της νομικίστικης αντίληψης της αγοράς», τονίζει ο Νίκος Παπανδρέου.

«Ο κ. Ν. Παπανδρέου είχε μια προσωπική άποψη, την εξέφρασε. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάνει τη δουλειά του και μάλιστα υπάρχει μια συγκεκριμένη αποστολή, να προσελκύσει σημαντικότατες επενδύσεις για τη χώρα μας που τόσο τις χρειάζεται», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ερωτηθείς για το ποιος έχει την «τελική απόφαση» στην πολιτική που εφαρμόζεται, «ο πρωθυπουργός ή ο κ. Παπακωνσταντίνου», ο Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε ότι
«είναι γνωστό το Σύνταγμα, οι νόμοι και η διαδικασία με την οποία αποφασίζει η κυβέρνηση και ακολουθούν οι υπουργοί».