Το «πράσινο φως» χωρίς ουσιαστικές αλλαγές πήρε το σχέδιο «Αθηνά» από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η ΔΗΜΑΡ παρά τις σοβαρές ενστάσεις που εξέφρασε αρχικά τελικά έριξε τους τόνους την Παρασκευή. Ωστόσο το «σχέδιο Αθηνά» συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα με πορείες και συγκεντρώσεις από φοιτητές, αναστολή μαθημάτων και παραιτήσεις διοικήσεων και δημάρχων. 

Ads

 
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γ. Χαραλαμπίδης ανακοίνωσε την Παρασκευή την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «σχέδιο Αθηνά». Σημειώνεται πως την Πέμπτη παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας.
 
Με αφορμή την αναφορά του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για τις κοινοπραξίες ΑΕΙ-ΤΕΙ ότι «θα μπορούσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ένα πιλοτικό τέτοιο μοντέλο κοινοπραξίας να λειτουργήσει», η γενικής συνέλευση της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου καταγγέλλει «την αδιανόητη και ύπουλη απόπειρα ένταξης του Ιονίου Πανεπιστημίου σε ένα πρωτόγνωρο ιδρυματικό μόρφωμα με τα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος υπό την επωνυμία “Διονύσιος Σολωμός”.»
 
Η Ένωση «τονίζει προς κάθε παράγοντα που στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο απεργάζεται μια τέτοια εξέλιξη ότι αυτή αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή πέραν κάθε συνταγματικής νομιμότητας, ωμή παραβίαση κάθε έννοιας αυτοτέλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οφθαλμοφανή απόδειξη πελατειακής νοοτροπίας ασύμβατη με τα ακαδημαϊκά δεδομένα».
 
Την ίδια στιγμή το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) αναφέρεται για άλλη μια φορά στους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πέντε Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
 
«Το ‘Αδαμάντιος Κοραής’ σημαίνει συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΟΠΑ. Σημαίνει κατασπατάληση και απαξίωση ενός μεγάλου επιστημονικού κεφαλαίου και μιας ακαδημαϊκής παράδοσης, που έχει σωρευθεί με μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία 90 και πλέον χρόνια», αναφέρεται στην επιστολή της πρυτανείας του ΟΠΑ,
 
Παράλληλα τονίζει πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ρύθμιση για το Πανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής και δηλώνει ότι «ως ακαδημαϊκή κοινότητα θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση της αυτοτέλειας του ΟΠΑ, της αυτονομίας του και της απρόσκοπτης λειτουργίας και προόδου του προς όφελος της νεολαίας του και της προόδου της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην πατρίδα μας».
 
Αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) με ανακοίνωση της για το σχέδιο «Αθηνά» υποστηρίζει ότι το σχέδιο που έχει κατατεθεί «παρεκκλίνει σημαντικά από την κοινώς αποδεκτή αρχή του εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και άλλα ποιοτικά κριτήρια, διατηρώντας σε πολλές περιπτώσεις τις παθογένειες του παρελθόντος, που το ίδιο φιλοδοξούσε να θεραπεύσει».
 
Η Ομοσπονδία δηλώνει ακόμη ότι θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του «Σχεδίου Αθηνά» στην έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της που συγκαλείται με διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή αντιπροσώπων όλων των Συλλόγων μελών ΔΕΠ, την επόμενη Πέμπτη 14 Μαρτίου. Ζητεί τέλος από το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει τη διαδικασία προώθησης του σχεδίου προς την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να ολοκληρωθεί «σωστά ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους αρμόδιους φορείς».
 
Για «επίθεση στις φιλοσοφικές σχολές» έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου διδακτικού προσωπικού του τμήματος Φιλολογίας, Ελένη Καραμαλέγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Α989, τονίζοντας ότι το σχέδιο «περιέχει εξόφθαλμες αντιφάσεις».