Παράνομη κρίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Στο πόρισμά του, το οποίο διαβιβάστηκε στην υπουργό Περιβάλλοντος και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς προκύπτουν «νομικά θέματα», αναφέρει πως σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 παράγρ. 4 του ν. 1264/1982, «απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέπεται δε, κατ΄ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς». Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, με επιστολή της ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να διακόψει οποιαδήποτε χρηματοδότηση.

Ads

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, η ΓΕΝΟΠ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο πως το πόρισμα βγήκε μια ημέρα αφού προανήγγειλε 48ωρεςε επαναλαμβανόμενες απεργίες και τονίζει πως τα χρήματα που πήρε από τη ΔΕΗ δεν είναι χορηγίες ούτε δωρεές αλλά προϊόν διαπραγμάτευσης μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επιπλέον, η ΓΕΝΟΠ επικαλείται πρακτικά του ΔΣ της ΔΕΗ, του 2001, στο οποίο ο Αρεοπαγίτης Ν. Αγγελάκης που ήταν τότε μέλος του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι παροχές που δίνονται προς τη συνδικαλιστική οργάνωση μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του Νόμου. «Όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που είναι σε αυτή τη θέση εδώ και 7 χρόνια δεν ακούει και δεν βλέπει καμία παρανομία και ξαφνικά σήμερα “ξυπνάει”, που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δίνει πολύ σκληρή μάχη για την σωτηρία της ΔΕΗ, αν μη τι άλλο είναι εκτεθειμένος», τονίζει η ΓΕΝΟΠ

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ αμφισβητεί και την αξιοπιστία του Λέανδρου Ρακιντζή. «Πόσο αξιόπιστο και αντικειμενικό μπορεί να είναι το πόρισμα ενός “Επιθεωρητού” που όταν βρίσκεται με την πλάτη στο καναβάτσο με απίστευτη ευκολία αποφεύγει την αλήθεια μόνο και μόνο για να την γλιτώσει; Πόσο βάση μπορεί να έχει το πόρισμα ενός Δημόσιου Λειτουργού που ενώ του έχουμε εμπιστευτεί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά -και γι αυτό θα πρέπει να είναι υπόδειγμα όλων μας- αυτός χρησιμοποιεί τη θέση του κατά τέτοιο τρόπο που εκθέτει ανεπανόρθωτα το θεσμό που υπηρετεί;», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Η ΓΕΝΟΠ συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης τον κατηγορεί για αποδοχή χορηγιών και δωρεών. Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει πως «ο κ. Ρακιντζής έχει ζητήσει και πήρε χορηγία από τη ΔΕΗ για λογαριασμό Συλλόγου στον οποίο είναι γραμματέας (“Φίλοι της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας”), το 2008, οπότε δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η ΔΕΗ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του Επιθεωρητή για έλεγχο» και προσθέτει ότι «στο σπίτι του υπάρχει καμουφλαρισμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας από την οποία εισπράττει 15.000 ευρώ το χρόνο».

Ads

Σύμφωνα με το πόρισμα, το ποσό που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ στο διάστημα 1999 – 2010, μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ, έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ. Στα ευρήματα του ελέγχου που έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δαπάνες για στάθμευση και κίνηση αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρώην εργαζόμενους ή παιδιά εργαζομένων στη ΔΕΗ, για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων, για εκτύπωση περιοδικών που δεν αποστέλλονταν στους παραλήπτες, για μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε, ή ακόμη αφορούν αγορές λουλουδιών, αρωμάτων, ποτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν ελέγχθηκε για ποιό σκοπό αγοράστηκαν και ποιοι τους πήραν, κ.α.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το διάστημα 1999-2010, καταβλήθηκαν στη ΓΕΝΟΠ 14,1 εκατ. ευρώ βάσει της Συλλογικής Σύμβασης και αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι εν λόγω καταβολές κρίνονται παράνομες, καθώς, όπως αναφέρει, σύμφωνα με το νόμο 1264 / 82 απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Επιπλέον, σημειώνεται πως η ΔΕΗ δεν προβαίνει σε έλεγχο των δαπανών με αποτέλεσμα πολλές φορές να δίνονται χρήματα για κινητοποιήσεις ή νομικές υπηρεσίες που πιθανώς στρέφονται κατά της ΔΕΗ. Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνονται και 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2005 και το 2006 για προγράμματα Κοινωνικού και Αγροτικού Τουρισμού, στα οποία θα συμμετείχε το προσωπικό της Επιχείρησης, ως επιβράβευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τα κονδύλια αυτά κρίνονται παράνομα για τους ίδιους λόγους.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, η ΓΕΝΟΠ έλαβε το ποσό των 300.000 ευρώ για χρηματοδότηση μελέτης, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Περίπου 1,3 εκατ. ευρώ δόθηκαν για προβολή και διαφήμιση, ωστόσο, όπως σημειώνει ο γενικός επιθεωρητής, «το αιτούμενο ποσόν καταβάλλεται από την Επιχείρηση απευθείας στον πάροχο της υπηρεσίας, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση και διασφάλιση της αυτόνομης και διακριτής παρουσίας της. Τα πιο πάνω φαίνεται να παραπέμπουν κατ’ ουσίαν σε ενίσχυση της ΓΕΝΟΠ και καταστρατηγούν, κατά την άποψή μας, τις διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 4 του ν. 1264/82».

Επίσης, ο ΟΚΔΕ φέρεται να έλαβε 11,2 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το πόρισμα, ο οργανισμός αυτός «αποτελεί ένα νομικό κατασκεύασμα, η αυτοτέλεια του οποίου επιτρέπει την απευθείας χρηματοδότησή του από την Επιχείρηση, καταστρατηγώντας την απαγορευτική διάταξη του ν.1264/82». Ως προς το διαχειριστικό σκέλος, ο Λέανδρος Ρακιντζής αναφέρει πως δεν υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση των δαπανών και έλεγχος ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, «τα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες που παραπέμπουν σε πολυτελή ταξίδια, ακριβά γεύματα, δώρα κλπ, ή σε χρήση από μη δικαιούχους (π.χ. αγορά καυσίμων και στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους»

Σχετικά με τις παρακρατήσεις επί της μισθοδοσίας, συνολικού ύψους 4,18 εκατ. ευρώ, ο επιθεωρητής αναφέρει πως «η παρακράτηση από τον μισθό των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. οιωνδήποτε συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ της ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η. (και των λοιπών Ομοσπονδιών) και η απόδοσή τους απευθείας σε αυτές είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική».

Αναφορικά με το δάνειο των 500.000 ευρώ που έδωσε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, το οποίο κατά το πόρισμα εκφεύγει των σκοπών της εταιρίας, δεν συνάδει με τον ρόλο της ΔΕΗ, συνιστά, όπως αναφέρει ο επιθεωρητής, έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ δεν είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή του από τις ενισχύσεις που λαμβάνει η ΓΕΝΟΠ, αφού και αυτές θεωρούνται παράνομες.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα δεν επαληθεύονται οι καταγγελίες για πρόσθετες παροχές στα μέλη του ΔΣ από το προσωπικό της επιχείρησης και για δωρεά του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η ΓΕΝΟΠ, ενώ παραμένει το ερώτημα αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο τιμολόγιο στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους της Δ.Ε.Η., το οποίο εκκρεμεί επί δύο και πλέον έτη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη ΔΕΗ όλα τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σε γνώση και της πολιτείας, «είτε διότι κατά την υπογραφή των Συμβάσεων αυτών παρίσταντο παράγοντες αυτής, είτε κατατίθεντο ενώπιον Δικαστικών Αρχών (Ειρηνοδικείο Αθηνών), είτε κατατίθεντο στην Επιθεώρηση Εργασίας», ενώ παράλληλα τονίζεται πως τα στοιχεία των Συλλογικών Συμβάσεων αποστέλλονταν και στο ΥΠ.ΕΘ.Ο., αφού αφορούσαν θέματα εισοδηματικής πολιτικής, «χωρίς ποτέ να υπάρξει καμία παρατήρηση ή σχόλιο ή άλλη άποψη επί των διαλαμβανομένων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Εν τω μεταξύ, το μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ Κώστας Κουτσοδήμας με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε την πρόθεση των εργαζομένων στη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε απεργίες διαρκείας, εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιο περαιτέρω μετοχοποίησης.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει πως «το ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ που ήδη οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ιδιωτικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό με συνενοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών, θα σημαίνει νέο μεγάλο φαγοπότι για το κεφάλαιο ενώ για το λαό θα φέρει ακριβότερα τιμολόγια και υπηρεσίες, μεγαλύτερη καταστροφή στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει παρά μόνο πάλη για τη λαϊκή εξουσία, για να γίνουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις λαϊκή περιουσία».

Την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ τονίζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι είναι αλληλέγγυος με τον αγώνα κάθε εργαζομένου που «αντιτίθεται στη επαίσχυντη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και της υφαρπαγής του από τα ντόπια και ξένα κεφάλαια ,διαλύοντας κάθε έννοια κοινωνικού χαρακτήρα με μόνο σκοπό το κέρδος. Θα είμαστε επίσης αλληλέγγυοι σε κάθε σχέδιο παραπέρα κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». «Καταδικάζουμε την επίθεση στη ΓΕΝΟΠ που εντείνεται την τελευταία περίοδο και την συκοφάντηση των αγώνων της, όπως και την αβάσιμη κινδυνολογία (πχ Μπλακ Άουτ κλπ) που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Ο λαός έχει συμφέρον να βρεθεί με το μέρος των εργαζομένων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

«Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ απειλούν ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες. Μα δεν έχουν καταλάβει οι άνθρωποι ότι οι διακόπτες της χώρας έχουν κατέβει εδώ και έναν χρόνο;», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.