Ανοιχτό άφησαν το ενδεχόμενο να μπορούν να αναλάβουν υιοθεσίες παιδιών τόσο ομόφυλα ζευγάρια όσο και μονογεΐκες οικογένειες οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Την ίδια στιγμή, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάνθηκε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει πολιτικές ενώσεις δικαιούνται ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια.

Ads

Ο Χάρης Καστανίδης ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα σε οικογένειες να αναλαμβάνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά ή παιδιά που βρίσκονται στο όριο παραβατικής συμπεριφοράς, ώστε να μην κλείνονται σε ιδρύματα.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, έχει συσταθεί ήδη επιτροπή από το υπουργείο, προκειμένου να μελετήσει το ζήτημα. Οι προτάσεις της αναμένεται να κατατεθούν άμεσα. Ο στόχος σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να σταματήσει το εμπόριο βρεφών, να περιοριστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια κατά τη διαδικασία υιοθεσίας, αλλά και να εξεταστεί το σχετικό δικαίωμα και στους ομοφυλόφιλους.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο ζήτημα της κατοχύρωσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τα ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, με σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάνθηκε τα ζευγάρια του ίδιου φύλου που έχουν συνάψει πολιτικές ενώσεις πρέπει να έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια.

Ads

Δικαστές στο Λουξεμβούργο ανέλαβαν να εξετάσουν την υπόθεση ενός Γερμανού πολίτη, του Γιούργκεν Ρόμερ, ο οποίος ζήτησε από τον πρώην εργοδότη του αλλά και από το δήμο του Αμβούργου να ισχύσουν στη σύνταξη του οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τα παντρεμένα ζευγάρια, μετά τη σύναψη πολιτικής ένωσης με τον σύντροφό του.

Η απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ως παράνομη την άρνηση των αλλαγών η σύνταξη του Ρόμερ με την αιτιολογία ότι δεν είναι παντρεμένος, αλλά μόνον εταίρος στο πλαίσιο μιας πολιτικής ένωσης. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «μπορεί να αποτελεί διακριτική μεταχείριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού», συμπεριφορά που απαγορεύεται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό συμβαίνει επειδή, βάσει του γερμανικού νόμου περί πολιτικών ενώσεων, «οι ίδιες υποχρεώσεις ισχύουν τόσο για τους εταίρους στο πλαίσιο πολιτικής ένωσης όσο και για τους παντρεμένους συζύγους».

Η απόφαση από το Λουξεμβούργο αποτελεί γνωμοδότηση. Είναι πλέον στο χέρι των γερμανικών δικαστηρίων να την εφαρμόσουν. Όμως το δικαστήριο της ΕΕ αναφέρει πως το περιεχόμενό της «είναι ομοίως δεσμευτικό για άλλα εθνικά δικαστήρια ενώπιον των οποίων εκδικάζονται παρόμοιες υποθέσεις».

Από τις χώρες που συνθέτουν την Ε.Ε, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία αναγνωρίζουν τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.