Το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα είναι πλέον ορατό, ενώ για έλλειψη σεβασμού στις αρχικές δεσμεύεις της Ελλάδας μίλησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Μεσογειακής Επιτροπής Αγώνων, Αμάρ Αντάντι. Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στη διοργάνωση λόγω κόστους, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ads

Η Ελλάδα διεκδίκησε τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2006, στον απόηχο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών. Ήδη βρισκόμασταν στην αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την ελληνική οικονομία και, παρά τα διαφαινόμενα προβλήματα για τη διοργάνωσή τους, ο πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης, Ισίδωρος Κούβελος, διαβεβαίωνε πως στο Βόλο και τη Λάρισα οι Αγώνες θα είναι υψηλού επιπέδου και θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του θεσμού. Τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος παραδέχτηκε πως πρόκειται για «πολυτέλεια». Όπως δήλωσε, η διεξαγωγή των Αγώνων, αν γίνει, θα βασίζεται σε απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, που προέκυψε χωρίς σχεδιασμό και εκθέτει τη χώρα παγκοσμίως.

Υπό την πίεση της Δ.Ε.Μ.Α, πάντως, για τήρηση των αρχικών δεσμεύσεων
της Ελλάδας, τα αρμόδια υπουργεία, η οργανωτική επιτροπή και τοπικοί παράγοντες της Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, με γνώμονα το οικονομικό κόστος. Στις 11 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπ. Οικονομικών, όπου συμμετείχαν οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης και Π. Γερουλάνος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτεινιώτης και ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, καθώς και εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν, δεν θα πραγματοποιηθεί η ανέγερση των Μεσογειακών χωριών για τη φιλοξενία των αθλητών, ενώ θα στραφούν σε αναζήτηση άλλων λύσεων στέγασης, όπως, σε κρουαζιερόπλοια ή ακόμα και στις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Λάρισας. Με αυτές τις προτάσεις προσδοκάται η μείωση του αρχικού προϋπολογισμού κατά 63%, δηλαδή 135 εκατ. ευρώ.

Οι δημοτικές αρχές του Βόλου και της Λάρισας
είναι αυτές που πιέζουν περισσότερο για την άρτια διεξαγωγή των Αγώνων και ελπίζουν στην προβολή της Θεσσαλίας μέσα από αυτούς, με έμφαση στον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη μεσογειακή διατροφή. Άλλοι φορείς, αντίθετα, ζητούν ξεκάθαρα να ακυρωθεί η διοργάνωση των Μεσογειακών αναλογιζόμενοι το οικονομικό κόστος –κάτι ανάλογο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ΣΥΝ, που ζητά σε ανακοίνωσή του να «επιστραφούν οι Μεσογειακοί Αγώνες», ενώ παράλληλα τονίζει ότι «τα 135 εκατ. ευρώ που πρόκειται να κατασπαταληθούν, ας επιστραφούν στον ελληνικό αθλητισμό, την παιδεία, την υγεία και άλλες κοινωνικές πρόνοιες. Να δοθούν για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Θεσσαλίας σε κοινωνικές υποδομές. Κανένας σοβαρός λόγος δεν υπάρχει για να διεξαχθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 στην Ελλάδα. Μόνο λόγοι εξυπηρέτησης γνωστών ιδιωτικών συμφερόντων».

Οι τελικές αποφάσεις πάντως, αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Ιανουαρίου, κατά την συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, στην οποία θα παρουσιαστεί το επιχειρηματικό σχέδιο από την ελληνική πλευρά.