Με σύνθημα «Πάμε ΔΕΘ – σηκώνουμε τις μπάρες», οι Επιτροπές Αγώνων «Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων ενάντια στα διόδια» πραγματοποίησαν το πρωί αυτοκινητοπομπή προς την Θεσσαλονίκη. Με αφετηρία τους το σταθμό διοδίων στις Αφίδνες, το κομβόι άνοιξε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς διοδίων και ανηφόρισε προς τη συμπρωτεύουσα με στόχο τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ. Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες φορτηγών βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ζητώντας να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Ads

Ξεκινώντας από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πορεία ιδιοκτητών φορτηγών κατευθύνθηκε προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες επιχείρησαν να φτάσουν στο «Μακεδονία Παλλάς», με σκοπό να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, κλούβες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά στο ξενοδοχείο, αποκλείοντας την πρόσβαση. Τελικά, ύστερα από διαπραγματεύσεις, αντιπροσωπεία τους μπήκε στο κτίριο για να επιδώσει κατάλογο με τα αιτήματά τους στον Γιώργο Παπανδρέου. Λίγο αργότερα, ύστερα από συνεδρίαση τους, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, άγνωστοι που αποσπάστηκαν από το μπλοκ των διαδηλωτών, ιδιοκτητών φορτηγών, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», επιτέθηκαν κατά του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου. Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος μετέβαινε στο ξενοδοχείο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, όταν άγνωστοι, που αποσπάστηκαν από το μπλοκ των διαδηλωτών, τον προπηλάκισαν και τον χτύπησαν.

Την ίδια ώρα, οι Επιτροπές Αγώνων «Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων ενάντια στα διόδια», στην πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη άνοιγαν όλα τα διόδια κατά μήκος της Εθνικής Οδού. Τοπικές επιτροπές ενίσχυαν επίσης την κινητοποίηση. Με σημείο προσυγκέντρωσης την Καμάρα, αργά το απόγευμα ενώθηκαν με δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ώστε με πορεία να καταλήξουν έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, για την ομιλία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Ads

Ο Γρηγόρης Δάφνης μέλος του Κινήματος κατά των διοδίων, από το Μακρυχώρι Πιερίας, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενθουσιασμένος από τη μαζικοποίηση της εκδήλωσης, με τις αφίσες και τα αυτοκόλλητα «ελεύθεροι δρόμοι χωρίς διόδια για όλους» στο παρμπριζ του αυτοκινήτου τους. Ο ίδιος παροτρύνει τον κόσμο να μην πληρώνει στα διόδια, διότι, όπως σημειώνει, «τα εκμεταλλεύονται ιδιωτικές εταιρίες (πλήν των Μαλγάρων),οι οποίες και δεν διαθέτουν την νομική υπόσταση αντίδρασης στο αίτημα μας».

Το πρωί του Σαββάτου, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί προχώρησαν στην κατάληψη του περιπτέρου του υπουργείου Οικονομικών στη ΔΕΘ. Οι εκπαιδευτικοί απέκλεισαν το περίπτερο με πανό για περίπου μία ώρα και φώναξαν συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ ζήτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας -που φέτος δεν συμμετέχει στην ΔΕΘ.