Την οργή της μουσουλμανικής κοινότητας προκάλεσαν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, σύμφωνα με τις οποίες «ο μουσουλμανισμός αποτελεί καταστροφική λατρεία, µη συµβατή µε τις προβλέψεις του ισχύοντος εν Ελλάδι Συντάγµατος, όπου στο άρθρο 13 καθιερώνεται η ελευθερία θρησκευτικής συνειδήσεως». Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος διατύπωσε έντονη διαμαρτυρία προς την Ιερά Σύνοδο, ζητώντας της να πάρει άμεσα θέση. Οι εμπρηστικές δηλώσεις – για μουσουλμάνους και Εβραίους – του Σεραφείμ θα συζητηθούν την Τετάρτη στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Ads

Με αφορμή την επίθεση σε εκκλησία κοπτών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Σεραφείμ άρχισε για άλλη μια φορά να εξαπολύει επιθέσεις κατά τις μουσουλμανικής θρησκείας, υπογραμμίζοντας ότι το Ισλάμ «χρησιµοποιεί ως µέσο εξαπλώσεώς του το έγκληµα, τη βία, την τροµοκρατία και τον θάνατο. Και γι’ αυτόν τον λόγο, ο νόµος που εψηφίσθη διά την δηµιουργία ισλαµικού τεµένους στην πρωτεύουσα της χώρας τυγχάνει οπωσδήποτε αντισυνταγµατικός διότι αναγνωρίζει ως γνωστή θρησκεία δυναµένη να επιτελεί ακωλύτως την λατρεία της, µία θρησκευτική παραδοχή που ευθέως αντίκειται στην δηµόσια τάξη, τα χρηστά ήθη και το ευρωπαϊκό κεκτηµένο».

«Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είναι νέος, ψάχνει για δημοσιότητα και ακολουθεί την ατζέντα του Λα.Ο.Σ. Μου θυμίζει τον πάστορα που βγήκε στις ΗΠΑ, που είχε 50 οπαδούς, και ήθελε να κάψει το Κοράνι, τραβώντας όλη την προσοχή των Μέσων. Το θέμα με τον Σεραφείμ, όμως, είναι ότι εκπροσωπεί μια εκκλησία. Στην επιστολή του μητροπολίτη Πειραιά γράφει: Ελληνική Δημοκρατία, Μητρόπολη Πειραιά. Εδώ αλλάζει το θέμα… Η επιστολή αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς δεν υπογράφει με το όνομά τους, αλλά κάνει αναφορά στην Ελληνική Δημοκρατία», σχολιάζει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενότητας Ελλάδος, Ναΐμ Ελγαντούρ.

Με διάβημά της προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος ζητά από την εκκλησία να πάρει θέση πάνω στο θέμα, διαφορετικά «θα σημαίνει ότι εκφράσει και τη δική της γνώμη. Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος βγήκε και είπε ότι “εμείς δεν μπορούμε να κλείσουμε στόματα, ο καθένας μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του”. Εγώ συμφωνώ απόλυτα, αλλά όταν με κατηγορείς ως μουσουλμάνο και τη θρησκεία μου το Ισλάμ, ειδικά με τόσο βαριές κατηγορίες όσο αυτές που είπε ο Σεραφείμ, πρέπει εγώ να απαντήσω», τονίζει ο κ. Ελγαντούρ.

Ads

Μάλιστα, σε δεύτερη επιστολή που στάλθηκε την Τρίτη προς την εκκλησία, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, την καλεί σε δημόσιο διάλογο «με δημοσιογράφους και μορφωμένους ανθρώπους, μπροστά σε κάμερες. Για να απαντήσουμε στις κατηγορίες και να μάθει ο κόσμος για το ράψε-κόψε των κομματιών από το Κοράνι που κάνει ο καθένας. Να είναι παρών, όμως, και ο Σεραφείμ. Αν δεν συμφωνεί με αυτό, καλύτερα να μην μιλάει… Όταν με κατηγορείς για κάτι πρέπει να έχεις στοιχεία, διαφορετικά θα πάμε στα δικαστήρια».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εμπρηστικές δηλώσεις του μητροπολίτη Σεραφείμ προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις. Λίγες ημέρες πριν, είχε στραφεί κατά των Εβραίων, δηλώνοντας: «υπάρχει μια παγκόσμια προοπτική για την καταστροφή της οικογένειας, αλλά και των εθνικών κρατών. Πίσω από όλη αυτήν την ιστορία είναι ο διεθνής σιωνισμός». Είχε αποκαλέσει, επίσης, τον Χίτλερ «όργανο του διεθνούς σιωνισμού», ο οποίος, μάλιστα, «έχει αλώσει το διεθνές τραπεζικό σύστημα».

Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας διακρίνει, ωστόσο, μια διαφορετική αντιμετώπιση… «Με τους Εβραίους, ο Σεραφείμ τα είπε προφορικά, όχι γραπτά σε επιστολόχαρτο που γράφει πάνω Ελληνική Δημοκρατία. Στην περίπτωση των Εβραίων βγήκε και είπε ότι δεν τα εννοούσε έτσι όπως τα είπε, αλλά εμείς τα έχουμε γραπτά», εξηγεί.

Καταδικάζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις

Τις δηλώσεις Σεραφείμ έσπευσε πάντως να καταδικάσει την Τρίτη η κυβέρνηση δια στόματος Γιώργου Πεταλωτής, που έκανε λόγο για «δηλώσεις που εκπέμπουν μισαλλοδοξία και διεγείρουν φυλετικό και θρησκευτικό μίσος. Οι απόψεις αυτές προσβάλλουν τη μακρά παράδοση φιλαλληλίας και ανεξιθρησκείας που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία και δεν την εκφράζουν ούτε κατ’ ελάχιστο».

«Στη χώρα μας διαβιούν πολλοί μουσουλμάνοι, πολλοί εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και αντλούν από το Σύνταγμα της χώρας μας δικαιώματα που μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να προστατεύει στην πράξη. Η ελληνική Πολιτεία ακολουθεί σταθερά μια τέτοια πολιτική, καταδικάζει δηλώσεις αυτού του είδους και απορρίπτει τη νοοτροπία που εκφράζουν», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.