Ευθύνες επέρριψε επίσης και στις τράπεζες διεθνώς χαρακτηρίζοντάς τες υπόλογες για την κρίση καθώς μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για τις πολιτικές που εφάρμοσε τα τελευταία πέντε χρόνια, για απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης. και γιατί, ενώ μιλούσε για «μαξιλάρι στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει».

«Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της. Γι’ αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης έστειλε μήνυμα προς όσους υποδεικνύουν οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και, σήμερα, δεν μπορεί να ζητείται από μία κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται γι’ αυτά.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε και επισήμανε τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης: νοικοκύρεμα, ανάταξη της οικονομίας και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

«Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίασε η ΝΔ μας υποχρεώνει να μένουμε ακόμη περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας. Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με επένδυση και όχι με το στέγνωμα της αγοράς», είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση, η οποία θα έρθει μέσα από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, θέτοντας ως προϋπόθεση τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη χώρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου με την ελληνική κοινωνία, καθώς χρειαζόμαστε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δίπλα μας περισσότερο από ποτέ,«γιατί σε αυτή την πορεία η κυβέρνηση θα χρειαστεί να έλθει αντιμέτωπη με συμφέροντα, με κατεστημένα και με νοοτροπίες που θα προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω».

Επιπλέον διευκρίνισε ότι υπάρχει μέριμνα ώστε όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες να υλοποιηθούν.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα άρχισε και πάλι να είναι παρούσα στο εξωτερικό, να αρθρώνει λόγο, να συμμετέχει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να παίρνει πάλι το νήμα από κει που το άφησε το 2004».

Παράλληλα τόνισε ότι οι ρόλοι κυβέρνησης και κόμματος πρέπει να είναι διαφορετικοί και συμπληρωματικοί, στέλνοντας μήνυμα σε όσους επιθυμούσαν ενεργότερο ρόλο των κομματικών μηχανισμών στη διακυβέρνηση της χώρας.

Διαβεβαίωσε τα κομματικά στελέχη ότι δεν σκοπεύει να αφήσει την Ιπποκράτους να «ατροφήσει», λέγοντας ότι ο ρόλος της θα είναι να θέτει πολιτικούς στόχους, που θα αξιολογεί και θα ελέγχει.

Απαντώντας σε όσους επικρίνουν τη κυβέρνηση για την καθυστέρηση στελέχωσης πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα, ξεκαθάρισε ότι «η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνάντησε τρεις δυσκολίες: την ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, την έλλειψη καταγραφής των φορέων και των πολιτικών θέσεων και το παρελθόν που όριζε πως σε αυτές τις θέσεις θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή άτομα με πολιτική αντίληψη και εμπειρία, κάτι το οποίο προσπαθεί να σπάσει το ΠΑΣΟΚ, συνδυάζοντας αυτά τα δύο.